Лікарі рекомендують дорослим вакцинуватись, щоб не заражати дітей коронавірусом

Сім'ї повинні зробити "кокон" навколо дітей
Ексклюзив
Лікарі рекомендують дорослим вакцинуватись, щоб не заражати дітей коронавірусом
Діти у захисних масках, коронавірус (фото: УНІАН)
12 Жовтня 2021, 12:22
читать на русском

Лікарі рекомендують сім’ям зробити "кокон" навколо дитини – вакцинуватись дорослим, щоб не наражати на небезпеку дитину.

Про це розповіла заступниця директора з медичної частини КНП "Міська дитяча поліклініка" Олена Ставничук виданню Парламент.UA.

Зараз радимо профілактичні щеплення дорослому населенню. Особливо це стосується батьків дітей, які не досягли ще 12-річного віку, але страждають від важких хронічних захворювань – легень, бронхіальну астму, цукровий діабет тощо. Радимо сім’ї зробити "кокон" навколо дитини – щепити дорослих, щоб не наражати на небезпеку дитину, - заявила вона.

Статистика підтверджує, що в реанімаційні відділення, та й у стаціонари, не потрапляють щеплені дорослі. Якщо вони й хворіють – то рідко, і в легкій формі.

У невідкладних станах - викликається "швидка". Невідкладні стани – це не ознаки ГРЗ, і не температура 37 чи навіть 38. Це якщо батьки побачили розлади дихання у дитини, якщо висока температура, яка не збивається, або в дитини сплутана свідомість. Та навіть у вихідний – спершу варто сконтактувати зі своїм лікарем, і вже він, отримавши відповідь на низку професійних запитань, викличе "швидку", чітко пояснивши, яка бригада потрібна. Зрештою, лікар-педіатр працює не один, а у відділенні, тож може звернутися до керівника відділення з консультацією. Як і пацієн, - додала вона.

За словами лікарки, пацієнт не повинен приймати ніяких рішень. Він чи його представники мають звертатися до лікаря, з яким укладена декларація. Якщо немає декларації – звертатися все одно.

Нагадаємо, що Ставничук також пояснила, як діяти представникам дітей (батькам, опікунам), які мають ознаки гострих респіраторних захворювань і можуть хворіти на COVID-19.

Читайте також