За 2-3 тижні може наступити рідкісний симптом: лікарка розповіла про наслідки COVID-19 у дітей

У дітей можуть постраждати нирки, судини, кишківник та інші органи
За 2-3 тижні може наступити рідкісний симптом: лікарка розповіла про наслідки COVID-19 у дітей
Діти у захисних масках, коронавірус (фото: УНІАН)
9 Вересня 2021, 10:42
читать на русском

Штам коронавірусу "Дельта" може безсимптомно протікати у дітей, але після цього є ймовірність виявлення у дітей небезпечного мультисистемного запального синдрому.

Про це повідомила київська педіатриня, керівниця мережі дитячих клінік Ганна Горбань у коментарі "ФАКТАМ".

За її словами, зазвичай у дітей хвороба протікає легше, ніж у дорослих. Втім, за 2-3 тижні може наступити рідкісний симптом.

Лікарка розповіла, що COVID-19 дуже підступний, перший пацієнт вразив мене нестикуванням всіх симптомів. Складність була в тому, що батьки не знали про перенесений сином COVID-19. Коли виявили позитивні антитіла, мама сказала, що два-три тижні тому у дитини на кілька годин піднялася температура. Але йому не давали ніяких ліків, просто рясно поїли водою. Вранці температура була в нормі, і хлопчик пішов до школи. У цієї дитини "посипалося" все: постраждали нирки, судини, траплялися панічні атаки. Сильно запалився кишківник, нічим не знімався біль в животі. Стрибав тиск.

Втім, бувають й інші ускладнення після коронавірусу.

Також за два-три тижні можуть виникати і бактеріальні запалення, аж до сепсисів. Про цю форму ускладнення, на жаль, мало говорять. Дівчинка-підліток, моя пацієнтка, перехворіла COVID-19 легко, а через два тижні виникла ангіна, яка спровокувала септичний стан. Після трьох днів антибіотикотерапії дитина знепритомніла і в такому стані потрапила до нас. У дівчинки виявився сепсис, і ми лікували її понад два тижні, - сказала Горбань.

Нагадаємо, що головна лікарка Миколаївської інфекційної лікарні Світлана Федорова заявила, що клінічна картина "Дельти" відрізняється від попередніх штамів.

У МОЗ України раніше назвали симптоми при зараженні дельта-штамом коронавірусу - найпоширенішими вважаються лихоманка, головний біль, біль в горлі та нежить.

Читайте також наш матеріал: "Дельта" в Україні: коли українців накриє нова хвиля коронавірусу та як захиститися

Читайте також

1