Клінічна картина "Дельти" відрізняється від попередніх штамів - лікарка

Новий штам ковіду найбільше вражає легені
Ексклюзив
Клінічна картина "Дельти" відрізняється від попередніх штамів - лікарка
(Фото: УНІАН)
11 Серпня 2021, 11:11
читать на русском

Захворюваність на коронавірус зростає, але повільно. У лікарів виникає більше занепокоєння факт зростання хворих на новий штам "Дельта".

Про це в інтерв'ю Парламент.UA сказала головна лікарка Миколаївської інфекційної лікарні Світлана Федорова.

За її словами, новий небезпечний штам "Дельта" вловлюється тестами на антиген.

Крім того, зазначила лікарка, клінічна картина "Дельти" відрізняється від попередніх штамів - хвороба швидше розвивається і кишковий синдром у хворих більш виражений, а ось нюх вони фактично не втрачають. Вона звернула увагу, що у хворих зі штамом "Дельта" за дві-три доби розвиваються такі пневмонії, які раніше фіксували лише на 14-16 день протікання коронавірусної хвороби.

Те, про що писали раніше вчені - про велике вірусне навантаження - ми це бачимо клінічно. Наведу приклад: у нас є хлопець 18 років, вже буде виписуватися, він буквально за дві доби потрапив на ШВЛ і провів на ньому десять діб. Була дуже велика зона ураження легень. Крім того, дуже оманливі цифри сатурації. Прийшла людина до сімейного лікаря з сатурацією 98, її навіть на рентген ніхто не спрямовує, просто кашляє людина. Потім проходить дві-три години буквально і до 89-88 йде обвал сатурації вже вдома, викликається швидка і це вже фактично реанімаційний хворий. З попередніми штамами коронавіруса такого не було, - зазначила Світлана Федорова.

Нагадаємо, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) зафіксувала штам коронавірусу "Дельта" на території 132 країн. У більшості регіонів захворюваність продовжує стрімко зростати впродовж останніх місяців.

У МОЗ України раніше назвали симптоми при зараженні дельта-штамом коронавірусу - найпоширенішими вважаються лихоманка, головний біль, біль в горлі та нежить.

Читайте також

Співавтори: Дар'я Сидоренко
1