Немає даних про безпекову ситуацію на ЗАЕС: Україна не отримала інженерно-ядерний звіт від МАГАТЕ

Важливо
На ЗАЕС потрібні люди, які розбираються в ядерній фізиці та інженерних технологіях
Важливо
5 Вересня, 09:29

Україна не отримала інженерно-ядерний звіт від місії МАГАТЕ після візиту на Запорізьку АЕС, яку тимчасово контролюють російські орки.

Про це повідомив радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк під час телемарафону.

Таким чином українська сторона не має даних про цілісність контурів безпеки й ситуацію з охолодженням реакторів на АЕС.

Ми всього цього не побачили у звіті. На ЗАЕС доцільна діяльність не стільки миротворчої місії МАГАТЕ, скільки нуклеарного, інженерно-ядерного аудиту, - сказав Михайло Подоляк.

Він переконаний, що на АЕС потрібні люди, які розбираються в ядерній фізиці та інженерних технологіях. Також вони повинні перебувати поруч з українським персоналом.

За словами Подоляка, ініціатива МАГАТЕ встановити постійну присутність своїх представників на ЗАЕС допоможе убезпечити співробітників АЕС від орків.

Там знаходяться російські війська, які не розуміють, що відбувається, ризики не оцінюють правильно. Там є певна кількість наших працівників, яким потрібен свого роду захист, щоб поруч стояли люди з міжнародної спільноти, інспекції, які будуть говорити — не чіпайте цих людей, нехай вони працюють. Це було б важливо, - додав він.

Нагадаємо, що 30 серпня місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) приїхала до Києва перед візитом на окуповану орками Запорізьку АЕС. Цього ж дня президент України Володимир Зеленський зустрівся з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі.

Гауляйтер Запоріжжя Володимир Рогов відмовив місії МАГАТЕ у видачі спеціальних пропусків, тому міжнародним інспекторам доведеться вистояти чергу, щоб потрапити до Запорізької області.

31 серпня місія МАГАТЕ прибула до Запоріжжя близько 15:00. Вона має проінспектувати захоплену російськими військами Запорізьку АЕС.

Вранці 1 серпня росіяни почали вести артобстріл заздалегідь погодженого маршруту місії МАГАТЕ із Запоріжжя до ЗАЕС. Проте місія все одно вирушила на атомну електростанцію.

1 вересня, директор Міжнародного агентства з атомної енергетики (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі виїхав із Запорізької атомної електростанції.

Читайте також