Нерухомість та автомобілі на 73 млн гривень: у Медведчука знайшли незадеклароване майно

Це рекордна сума неправдивих відомостей, яку НАЗК виявило під час повної перевірки декларацій посадовців цього року
Головне
Нерухомість та автомобілі на 73 млн гривень: у Медведчука знайшли незадеклароване майно
Віктор Медведчук (фото: УНІАН)
8 Грудня 2021, 20:08
читать на русском

У декларації народного депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука НАЗК виявило недостовірні відомості на рекордну суму. Зокрема нерухомість та автомобілі вартістю понад 73 млн гривень.

Про це повідомило Національне агентство з питань запобігання корупції у Telegram, але не вказавши ім'я нардепи. За інформацією "Української правди" йдеться саме про Медведчука.

Зазначається, що це рекордна сума неправдивих відомостей, яку НАЗК виявило під час повної перевірки декларацій посадовців цього року.

Яке майно не вказано у декларації

Медведчук не вказав вартість нерухомості у м. Києві, яка йому належить: земельної ділянки площею понад 6 гектарів та розміщеного на ній будинковолодіння площею 2,9 тис. кв. метрів. Під час перевірки встановлено, що вартість земельної ділянки – понад 29 млн грн, а будинковолодіння – 16 млн гривень.

Також не задекларовано земельну ділянку в АР Крим, право користування якою має його дружина.

Крім того, НАЗК встановило, що суб’єкт декларування не зазначив вартість чотирьох власних автомобілів:

  • Mercedes-Benz Maybach S650 вартістю 24 млн гривень;
  • Mercedes-Benz S500 4 Matic – 1,8 млн гривень;
  • Toyota Land Cruiser 200 – 1,1 млн гривень.
  • Renault Duster – 500 тис. гривень.

Також не вказано вартість шести автомобілів, які належать його дружині.

Яка відповідальність передбачена за порушення

Матеріали про виявлені ознаки злочину (за ст. 366-2 Кримінального кодексу України – декларування недостовірної інформації) НАЗК направило до Офісу Генерального прокурора для відповідного реагування.

За недостовірне декларування на суму більш ніж 2000 прожиткових мінімумів (понад 4,5 млн грн) суд за законом може призначити відповідальність у вигляді:

  • штрафу від 68 тис. до 85 тис. гривень;
  • громадських робіт на строк від 150 до 240 годин;
  • обмеження волі до 2 років.

Закон, який за недостовірне декларування на значну суму передбачає більш суворе покарання – позбавлення волі на строк до 2 років, ухвалений лише в червні цього року. Тому застосовувати його можна буде лише щодо декларацій за 2021 рік, які посадовці подаватимуть наступного року.

Народний депутат від ОПЗЖ Віктор Медведчук, якого суд відпустив під особисте зобов'язання, почав ремонтувати свій маєток у Пущі-Водиці. Згідно з планом ремонтних робіт, у палаці Медведчука є 114 кімнат, серед яких: винний погріб, сервізна, гідромасажна, сольова кімната, два бункери, склад ялинкових іграшок, склад валіз, шубосховище та інші.

Читайте також