Венедіктова розповіла, чому Медведчука не відправили до СІЗО

Застава була дуже велика - 300 млн гривень
Венедіктова розповіла, чому Медведчука не відправили до СІЗО
Ірина Венедіктова (фото: УНІАН)
27 Травня 2021, 21:02
читать на русском

Народного депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука не відправили до СІЗО, оскільки суддя вирішив, що клопотання про його арешт було безальтернативне. Так, сума застави в 300 млн гривень була занадто великою для людини, у якої були заморожені активи.

Про це повідомила генеральний прокурор України Ірина Венедіктова в етері "Україна 24".

Відповім як юрист. Чи Могли ми йти безальтернативно по цій категорії. Ні, тому було клопотання про утримання під вартою з альтернативою внесення застави. Застава була дуже велика - 300 млн гривень. З іншого боку, суддя, коли мотивував рішення, сказав, почекайте, ви наклали санкції, його активи заблоковані. Коли ви ставите таку заставу, то по духу права Ви робите безальтернативне клопотання і просто хочете посадити людину під варту, - сказала вона.

Венедіктова запевнила, що якби рішення було неправосудним, то вона б пішла до Вищої ради правосуддя.

Суд вирішив, що оскільки ми наклали санкції на нього, то це безальтернативне. Тому суд пішов таким шляхом. Якщо щось там було неправосудне, я б пішла до Вищої ради правосуддя, але в цьому рішенні судді, підстав для цього немає, - зазначила вона.


Контекст. 11 травня в помешканні Медведчука на вулиці Монтажників та в офісах силовики провели обшуки у справі про державну зраду. Відповідну підозру нардепам Медведчуку і Козаку підписала генпрокурорка Ірина Венедіктова (досьє Ірини Венедіктової).

Відомо, що нардеп від ОПЗЖ Тарас Козак останнім часом живе в Росії і повертатися в Україну не збирається. Відомо лише, що нині його немає і в Росії, бо він поїхав відпочивати до теплих країн.

12 травня Медведчук прокоментував обшуки у нього вдома та у його офісах та запевнив, що не тікав з України. Цього ж дня він прийшов на допит у генпрокуратуру.

13 травня Печерський районний суд відправив Медведчука не у СІЗО, а під домашній цілодобовий арешт. Хоч прокурори вимагали тримання під вартою та до 15 років в'язниці.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов допустив обмін народного депутата від "Опозиційної платформи - За життя" Віктора Медведчука на українців, яких утримують в Росії.

Читайте також наш матеріал: Як Медведчука за держзраду ловили, а він сам прийшов

Читайте також

1