Німеччина може, але не хоче надавати оборонне озброєння для України - Зеленський

Україні потрібні потужні кораблі, ракетні катери, патрульні катери та зброя
Німеччина може, але не хоче надавати оборонне озброєння для України - Зеленський
Президент України Володимир Зеленський фото: УНІАН
1 Червня 2021, 12:57
читать на русском

Президент Володимир Зеленський хоче, що Німеччина надала штурмові гвинтівки, радіотехніку, військову техніку, кораблі, патрульні та ракетні катери. Хоч уряд Німеччини виступив проти постачання зброї для України.

Про це Зеленський розповів в інтерв'ю німецькому виданню Frankfurter Allgemeine Zeitung, передає пресслужба Офісу президента.

Зеленський (досьє Володимира Зеленського) вважає, що канцлер Німеччини Ангела Меркель багато зробила для України. Але президент хоче більшого, особливо в Нормандському форматі.

Ми вдячні за те, що у нас є, але я знаю, що Німеччина може більше. Тому що те, що вони роблять для нас, вони роблять для себе. Чому вони цього не розуміють – я не знаю, - сказав він.

Водночас Зеленський вважає лідера "Зелених" Роберта Габека дуже потужною людиною. Оскільки той розуміє, що в України немає флоту, що "наші береги незахищені, що таке летальна зброя, що Німеччина не надала нам з початку війни ніякої зброї, ніякої військової допомоги. А вона може – у Німеччини є потужні кораблі, ракетні катери, патрульні катери".

Щодо зброї та оборонного обладнання, яке потрібне Україні, президент назвав штурмові гвинтівки, радіотехніка, військова техніка – багато всього.

Німеччина потужна в цьому напрямку. Німеччина – також одна з передових країн в автомобілебудуванні. А ще у Німеччини є геополітична зброя, і це якраз питання про Євросоюз. Якщо ми повертаємося до (теми. – Ред.) НАТО – це одна з країн, яка має вирішальне слово в цьому напрямку. І третє питання – "Північний потік – 2", у якому в Німеччини також вирішальне слово. Бо іноді можна зробити щось набагато більше, і це – в руках Німеччини, - зазначив президент.

Нагадаємо, що співголова партії "Зелених" Роберт Габек виступив за постачання Україні "оборонних озброєнь для самозахисту" та додав, що Німеччина підтримує політичне вирішення збройного конфлікту на Донбасі.

Уряд під керівництвом Ангели Меркель дотримується політики заборони експорту озброєнь і не видає дозволів на його постачання до України.

Нагадаємо, що НАТО вважає, що попри заяви Росії про відведення війська від кордонів України, там залишаються ще десятки тисяч російських солдатів.

Читайте також

1