Німеччина спростила процедуру набуття громадянства

У Німеччині законом дозволили множинне громадянство
Німеччина спростила процедуру набуття громадянства
Прапор Німеччини (фото: з відкритих джерел)
20 Січня 2024, 12:44
читать на русском

Влада Німеччини спростила процедуру отримання громадянства та дозволила у країні множинне громадянство.

Про це інформує "Німецька хвиля".

Зокрема, Бундестаг ухвалив закон, який передбачає спрощення процедури отримання громадянства. Ініціатори зазначали, що документ покликаний прискорити натуралізацію іноземців у ФРН. Відтепер для отримання громадянства Німеччини громадянам інших країн необхідно прожити п'ять років замість нинішніх восьми.

Ба більше, іноземці можуть отримати німецьке громадянство за три роки, якщо володіють німецькою мовою, беруть участь у волонтерській діяльності та мають професійні успіхи. Ухвалений закон також дозволяє іноземцям проживати у Німеччині, маючи множинне громадянство - від них не вимагатимуть відмовитися від "першого" паспорту.

Народжені у ФРН діти іноземців автоматично отримуватимуть німецьке громадянство за умови, якщо один з батьків мешкає в Німеччині понад 5 років. Станом на сьогодні громадянство надається, якщо що один із батьків проживає в Німеччині понад вісім років.

"Ми хочемо, щоб люди, які вже давно є частиною нашого суспільства, також могли брати участь у формуванні нашої країни демократичним шляхом. Нашій демократії потрібні люди, які відстоюють її і роблять її сильною", - заявляла міністерка внутрішніх справ ФРН Ненсі Фезер, презентуючи документ ще влітку 2023 року.

Разом з тим, ухвалений закон передбачає й обмеження для певних категорій людей. Німецьке громадянство не надаватимуть громадянам, які то вчиняють "антисемітські, расистські або інші дії з мотивів, що зневажають людську гідність". Ще однією перешкодою на шляху до отримання паспорта ФРН стане поведінка, що "демонструє невизнання рівноправності чоловіків і жінок", а також багатоженство.

Нагадаємо, уряд ФРН із 1 січня 2024 року підвищує на 12% соціальну допомогу українцям, але деякі біженці можуть втратити виплати. Водночас міністр праці ФРН Хубертус Хайль оголосив: тим українцям, хто відмовився працювати, у перспективі взагалі скасують допомогу – принаймні на термін до двох місяці.

Читайте також

1