Нобелівську премію з економіки присудили за аукціони

Премію вручили за поліпшення в теорії аукціонів і розробку нових форматів аукціонів
Нобелівську премію з економіки присудили за аукціони
Пол Мілгрем і Роберт Вілсон Фото: nobelprize.org
12 Жовтня 2020, 15:15
читать на русском

Лауреатами премії пам'яті Альфреда Нобеля з економіки стали Пол Мілгрем і Роберт Вілсон.

Вони нагороджені з формулюванням "for improvements to auction theory and inventions of new auction formats" - "за поліпшення в теорії аукціонів і розробку нових форматів аукціонів", повідомили представники Нобелівської комітету.

Розмір премії в цьому році розмір склав десять мільйонів шведських крон.

Премію пам'яті Альфреда Нобеля з економіки заснував в 1969 році Банк Швеції. З тих пір її раз на рік присуджує Шведська королівська академія наук. У минулому році премії удостоїлися Абхіджіт Банерджі, Естер Дюфло і Майкл Кремер за роботи, присвячені викоріненню глобальної бідності.

Нагадаємо, Нобелівську премію з фізіології та медицини отримали троє вчених, які зробили вирішальний внесок у боротьбу з гепатитом С. Цьогорічну нагороду отримали Гарві Дж. Альтер, Майкл Гоутон і Чарльз М. Райс.

Читайте також

Премію з літератури присудили американській поетесі та есеїстці Луїзі Глюк.

Премію з хімії дали двом вченим Еммануель Шарпентье і Дженніфер Дудні за розробку методів редагування генома. Вони створили так звані “генетичні ножиці” CRISPR, які дозволяють відредагувати геном за кілька тижнів. Раніше для цього потрібні були роки.

Премію з фізики дали двом ученим Роджеру Пенроузу за дослідження чорних дір і Райнгарду Ґензелю та Андреа Ґез ㅡ за відкриття “супермасивного компактного об’єкта” в центрі Чумацького шляху. Комітет вирішив розділити премію з фізики 2020: одну половину - Пенроузу, другу половину - Гензелю і Андреу Гезу.

Нобелівську премію миру присудили Всесвітній продовольчій програмі за боротьбу з голодом та внесок у покращення умов для встановлення миру в районах, що постраждали від конфліктів, і запобігання використання голоду як зброї у війні.