Нобеля з хімії присудили за розробку інструменту створення молекул

Лауреатами премії з хімії стали Бенджамін Ліст і Девід Макміллан
Нобеля з хімії присудили за розробку інструменту створення молекул
Нобелівська премія (Фото: Новости)
7 Жовтня 2021, 07:27
читать на русском

Нобелівську премію 2021 року з хімії отримали  Бенджамін Ліст і Девід Макміллан за новий метод синтезу молекул - асиметричний органокаталіз.

Про це повідомили на сайті Нобелівського комітету.

Ліст і Макміллан отримали нагороду за відкриття асиметричного органокаталізу, що вивело молекулярну хімію на абсолютно новий рівень, йдеться в релізі Нобелівської Асамблеї.

Розробку вчених назвали "унікальним інструментом для створення і поєднання молекул".

Вчені розробили новий і геніальний інструмент для побудови молекул: органокаталіз. Його використання включає дослідження в області нових фармацевтичних препаратів, а також допоможе зробити хімію більш екологічною. Дослідники довгий час вважали, що існує тільки два типи доступних каталізаторів: метали та ферменти. Бенджамін Ліст і Девід Макміллан розробили третій тип – асиметричний органокаталіз, який заснований на невеликих органічних молекулах", — зазначено в заяві Асамблеї.

Нагадаємо, лауреатами Нобелівської премії в галузі фізіології і медицини 2021 року стали американський фізіолог Девід Джуліус і вірменсько-американський молекулярний біолог і невролог Ардем Патапутян “за відкриття рецепторів температури і дотику”.

Нобелівську премію з фізики у 2021 році отримали американець Сюкуро Манабе, німець Клаус Хассельманн та італієць Джорджіо Парізі за "новаторський внесок в наше розуміння комплексних фізичних систем".

Вже сьогодні, 7 жовтня, оголосять володаря премії  з літератури.

Лауреат премії за сприяння встановленню миру, яка вважається однією з найпрестижніших нагород у світі, за традицією буде оголошений в Осло. Церемонія запланована на п'ятницю, 8 жовтня.

Згідно з даними Нобелівського комітету, на премію миру в цьому році претендують 329 кандидатів, 234 з них - це фізичні особи, решта 95 - організації.

Останніми стануть відомі володарі Нобеля з економіки. Їх імена оголосять у понеділок, 11 жовтня.

1