Нова президентка Молдови вийшла з проєвропейської партії PAS

Партією тимчасово керуватиме віцеголова Ігор Гросу
Нова президентка Молдови вийшла з проєвропейської партії PAS
Майя Санду (фото: facebook.com/maia.sandu)
10 Грудня 2020, 10:52
читать на русском

Новообраний президент Молдови Майя Санду відмовилася від членства в проєвропейській партії "Дія і солідарність" (PAS). Санду склала з себе повноваження голови формування у зв'язку з обранням на посаду президента Молдови.

Про це повідомили в пресслужбі партії.

Зазначається, що згідно з чинним законодавством, президент країни не може перебувати в політичних формуваннях. До конгресу партією тимчасово керуватиме віцеголова Ігор Гросу.

Нагадаємо, 15 листопада у Молдові відбувся другий тур виборів президента. Переможцем виборів стала Мая Санду.

20 листопада Центрвиборчком Молдови оголосив Маю Санду переможцем президентських виборів.

3 грудня парламент Молдови ухвалив закон щодо виведення Служби інформації й безпеки (СІБ) з-під підпорядкування нового президента. Санду заявила про спробу захоплення влади.

За закон проголосували депутати ПСРМ і парламентської групи "Pentru Moldova" (до якої входять депутати від партії "Шор" і колишні демократи, які раніше перебували в "Pro Moldova"). Голосування викликало невдоволення опозиції. На їхню думку, поправки в закони ухвалили з порушенням процедури, і тому їх необхідно скасувати.

Опозиційні депутати заблокували трибуну парламенту, а напроти будівлі парламенту проходив мітинг проти обмежень повноважень президента, за розпуск парламенту і нові вибори.

Суд розглянув запит депутата від партії "Дія і солідарність" (PAS) Сергія Литвиненка і вирішив тимчасово зупинити поправки до закону "Про СІБ" до тих пір, поки не  ухвалить остаточного рішення.

Читайте також наш матеріал -  "Молдова обрала жінку президентом: чому це добре для України"