Нові штрафи для українців пропонують ввести депутати

У ВР зареєстровано законопроєкт про покарання за порушення комендантської години
Нові штрафи для українців пропонують ввести депутати
Джонсон виступив у Верховній Раді Фото: https://t.me/yzheleznyak/1612
18 Липня 2022, 09:09
читать на русском

За порушення комендантської години в Україні штрафуватимуть.

У Верховній Раді цього тижня зареєстровано ще один законопроєкт, який передбачає відповідальність за порушення комендантської години, повідомляє парламентське видання "Голос України".

Авторами законопроєкту № 7553 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запровадження адміністративної відповідальності за порушення комендантської години в умовах дії воєнного стану" виступили народні обрані Олександр Юрченко, Артем Дмитрук, Анатолій Бурміч, Анна Скороход, Максим Єфімов та Євген Яковенко.

Цим документом пропонується запровадити притягнення до адміністративної відповідальності осіб, що вчинили порушення комендантської години, яке буде охоплюватись складом правопорушення за ст. 210-2 КУпАП (Порушення комендантської години в умовах дії воєнного стану). Документ також містить процесуальні норми, якими визначаються суб’єкти складання протоколів про адміністративні правопорушення (Національна поліція, Державна прикордонна служба) та суб’єкти розгляду справ і винесення постанов (ст. ст. 222, 222-1 КУпАП).

Автори документа пропонують доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення новою статтею 210-2, згідно з якою порушенням комендантської години є перебування у визначений період доби, під час дії воєнного стану, на вулицях та в інших громадських місцях або рух транспортних засобів без спеціально виданих перепусток або посвідчень.

Такі дії можуть спричинити попередження або накладення штрафу від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (НМДГ), тобто від 510 до 850 грн.

За повторне порушення комендантської години протягом року штраф може становити від 100 до 200 НМДГ (від 1700 до 3400 грн).

Раніше у Верховній Раді раніше було зареєстровано законопроєкт "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запровадження адміністративної відповідальності за порушення встановлених обмежень в умовах дії воєнного стану" (№ 7356) авторства групи народних депутатів, зокрема В’ячеслава Медяника, Сергія Мінька та Андрія Клочка.

Його автори пропонують запровадити адміністративну відповідальність за порушення комендантської години, спеціального режиму світломаскування, обмежень щодо торгівлі алкогольними напоями та речовинами, виробленими на спиртовій основі, порушення особливого режиму у сфері виробництва та реалізації лікарських засобів, які мають у своєму складі наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори, інші сильнодіючі речовини.

Поки що обидва документи опрацьовуються у профільному Комітеті з питань правоохоронної діяльності.

Нагадаємо, народні депутати хочуть запровадити в Україні кримінальне покарання за ігнорування повітряної тривоги.

Читайте також