Новим прем'єр-міністром Великої Британії стане Ліз Трасс

Вона офіційно оголошена переможцем у боротьбі за посаду лідера Консервативної партії
Головне
Новим прем'єр-міністром Великої Британії стане Ліз Трасс
Елізабет Трасс (Фото: mind)
5 Вересня 2022, 14:45
читать на русском

Ліз Трасс офіційно оголошена переможцем у боротьбі за посаду лідера Консервативної партії Великої Британії та обійме посаду прем'єр-міністра Сполученого Королівства.

46-річна політикиня офіційно приступить до виконання своїх обов'язків 6 вересня після призначення королевою Елизаветою ІІ.

Трасс стане третьою жінкою на посаді прем'єра в історії Британії після Маргарет Тетчер і Терези Мей.

Ліз Трасс народилася 26 липня 1975, Оксфорд, Англія. Навчалася у державній школі в Лідсі (Roundhay School), потім вивчала філософію, політику та економіку в Мертон-коледжі Оксфордського університету, де очолила відділення ліберально-демократичної партії. Юна Трасс активно виступала за легалізацію канабісу та навіть скасування монархії у Британії. Але у 1996 році долучилася до консерваторів.

14 липня 2016 року була призначена міністром юстиції та лордом-канцлером у першому кабінеті Терези Мей.

У квітні 2017 року кабінет міністрів зажадав від Терези Мей звільнити Елізабет Трасс від обов'язків лорда-канцлера та відокремити цю посаду з посади міністра юстиції.

11 червня 2017 року призначена головним секретарем Казначейства у другому кабінеті Терези Мей.

Вона була противником Brexit та називала його “потрійною трагедією”, але після референдуму змінила погляди на протилежні. Трасс заявила, що вихід із ЄС став для Британії можливістю стати кращою.

24 липня 2019 року при формуванні кабінету Бориса Джонсона призначена міністром зовнішньої торгівлі та головою Торгової ради Великобританії.

Нагадаємо, 6 червня 2022 року члени Консервативної партії Великої Британії висловили вотум довіри Борису Джонсону, завдяки чому він зміг зберегти свою посаду. Однак 7 липня Борис Джонсон пішов з посади прем'єр-міністра і лідера Консервативної партії на тлі політичної кризи, яка виникла в країні через відставки низки міністрів.

У липні 2022 року відбувся останній тур виборів лідера Консервативної партії Великої Британії, до нього увійшли Ріші Сунак та Ліз Трасс. Серед 450 членів партії, які вирішили, як вони голосуватимуть на поточних виборах керівництва, Ліз Трасс набрала 61%, а колишній міністр фінансів Сунак – 39%.

1