ОАЕ планують запустити безпілотник на Місяць у 2024 році

Безпілотний місяцехід "Рашид" перебуває на стадії розробки
ОАЕ планують запустити безпілотник на Місяць у 2024 році
Місяцехід (Фото: Toyota)
26 Листопада 2020, 00:00
читать на русском

Об`єднані Арабські Емірати хочуть скласти компанію США, Росії та Китаю в освоєнні Місяцю.

Про це повідомляє CNN.

У новій місії планують залучити невеликий місяцехід, збудований в дубайському космічному центрі Мохаммеда бін Рашида (MBRSC).

Ми маємо досвід роботи з запуском космічних кораблів на орбіту, але ця (місія на Місяць – ред.) стане першою, яка передбачає посадку на інше небесне тіло, – сказав Аднан Аль Раїс, представник MBRSC.

Місяцехід назвали "Рашидом" на честь покійного шейха Рашида бін Саїда Аль Мактума, колишнього правителя Дубая і батька нинішнього шейха.

Нині місяцехід перебуває на стадії проєктування. Його мають завершити у 2022-му і випробувати у 2023-му перед запуском місії. "Рашид" важитиме всього лише 10 кг. Для порівняння останній апарат, який успішно приземлився на Місяць, китайський Yutu-2, має вагу 140 кг.

За планами, місяцехід повинен приземлитися у раніше недослідженому районі Місяця, недалеко від екватора. "Рашид" оснастять двома камерами високої роздільної здатності, мікроскопічною камерою для фільмування дрібних деталей, а також тепловізійною камерою. Марсохід також буде нести зонд Ленгмюра, за допомогою якого вивчають плазму Місяця - шар електрично зарядженого газу, який покриває його поверхню. Це може пояснити, чому місячний пил настільки липкий, що є серйозною перешкодою під час місій "Аполлона" і становить потенційну проблему для майбутніх місій.

Читайте також

Нагадаємо: китайський безпілотний зонд Chang'e-5, який запустили 24 листопада, має доставити на Землю зразки порід, які допоможуть зрозуміти походження і формування Місяця. Остання така місія, Luna 24, була здійснена ще  Радянським Союзом в 1976 році. Якщо місія зонда виявиться успішною, Китай стане третьою країною, яка отримала місячну породу після США і СРСР.

Нагадаємо,  уряд Об’єднаних Арабських Еміратів передав Україні майже 240 тисяч експрес-тестів для виявлення COVID-19.

1