ОАСК прокоментував своє рішення про скасування нового правопису

Суд визнав протиправною та нечинною відповідну постанову уряду
ОАСК прокоментував своє рішення про скасування нового правопису
Книга (фото: oask.gov.ua)
28 Січня 2021, 19:28
читать на русском

Кабінет Міністрів України при ухваленні постанови про новий український правопис діяв поза межами своєї компетенції та із порушенням законодавства, що регулює порядок прийняття нормативно-правових актів.

Про це повідомила пресслужба Окружного адміністративного суду міста Києва.

Окружний адміністративний суд міста Києва сьогодні, 28 січня, завершив розгляд адміністративної справи щодо оскарження постанови Кабміну, якою було затверджено український правопис у новій редакції. В ході розгляду справи судом було встановлено, що уряд при ухваленні вказаної постанови діяв поза межами своєї компетенції та із порушенням законодавства, що регулює порядок прийняття нормативно-правових актів.

З огляду на це, суд визнав протиправною та нечинною постанову Кабінету Міністрів України №437 від 22 травня 2019 року "Питання українського правопису", - йдеться у повідомленні суду.

Справа розглядалась за правилами загального позовного провадження, судом було проведено вісім судових засідань у справі.

Читайте також

Заступниця міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Валерія Коломієць зазначила, що у Мін'юсті рішення ОАСК вважають незаконним. Представники відомства оскаржуватимуть його в апеляційній палаті. Так, уряд має 30 днів, щоб подати апеляцію.

Нагадаємо, що 28 січня Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною та скасував постанову Кабінету Міністрів України про запровадження нового українського правопису.

Провадження у справі було відкрито у червні 2019 року, позивачами у справі виступили ГО «Правова держава» та жителька міста Херсон, яка діяла в інтересах своєї неповнолітньої доньки. Відповідач – Кабінет Міністрів України, третя особа – Міністерство освіти й науки України.

1