Облік газу в Україні продовжиться за старою схемою

Запровадження кіловат-годин замість кубометрів відтермінували
Облік газу в Україні продовжиться за старою схемою
Газова плита Фото: Pexels
4 Травня 2022, 16:02
читать на русском

В Україні відклали впровадження обліку спожитого газу у кіловат-годинах.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на інформацію від газопостачальної компанії "Нафтогаз України".

Зазначається, що НАК відтермінувала введення кіловат-годин у платіжках, поки в Україні діє воєнний стан.

На цей час облік та комерційні розрахунки в господарських відносинах під час приймання-передачі до/з газотранспортної або газорозподільної системи, купівлі-продажу, постачання, споживання природного газу та надання послуг з транспортування здійснюватимуться за обсягом природного газу в одиницях об’єму (тис. м куб.), - йдеться в повідомленні.

Раніше експерт з енергетичних питань Олексій Хабатюк в етері "Українського радіо" зазначив, що зміна обчислення газу не вплине на платіжки. Також користувачам не треба буде міняти лічильники.

Хабатюк каже, що перерахунок буде здійснюватися за допомогою математичних формул і коефіцієнтів:

Буде братися той самий обсяг в метрах кубічних, який видно на лічильнику, перемножуватися на коефіцієнт, щоб перевести це до стандартних умов, а потім множитися на калорійність природного газу, яку на сьогодні вимірює оператор газотранспортної системи у кіловат-годинах на метр кубічний. В результаті з’явиться цифра, скільки кіловат-годин спожив споживач, і ця цифра потім буде фігурувати у рахунку за природний газ.

Нагадаємо, облік природного газу в Україні здійснюється у кубічних метрах, натомість в країнах ЄС облік природного газу здійснюється в одиницях енергії. Це призводило до певних адміністративних труднощів при оформленні імпортованого природного газу із країн ЄС чи його закачуванні до газосховищ у режимі митного складу. Цієї весни Україна мала перейти на облік газу в одиницях енергії кіловат на годину.

1