Обвал гуртожитку у Чернігові: суд ухвалив вирок

Суд задовольнив 34 позови потерпілих про стягнення моральної шкоди у сумі 50 тисяч гривень кожному
Обвал гуртожитку у Чернігові: суд ухвалив вирок
Обвал гуртожитку у Чернігові Фото: suspilne.media
8 Грудня 2020, 11:39
читать на русском

Чернігівський апеляційний суд визнав винним колишнього керівника КП "Новозаводське" В’ячеслава Николенка у службовій недбалості, унаслідок якої у 2016 році обвалилася стіна гуртожиток по вул. Попудренка, 16.

Про це повідомила пресслужба Чернігівської обласної прокуратури.

У прокуратурі повідомили, що за принципової позиції обласної прокуратури 04.12.2020 Чернігівський апеляційний суд задовольнив скаргу прокурора та скасував виправдувальний вирок Новозаводського районного суду міста Чернігова.

Зазначимо, що 16 серпня 2019 року суд першої інстанції виправдав керівника комунального підприємства за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України. Ніколенка звинувачували у неналежному виконанні своїх службових обов’язків через несумлінне ставлення до них, що завдало шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян, інтересам юридичної особи та спричинило тяжкі наслідки.

Прокурор не погодився із судовим рішенням та звернувся з апеляційною скаргою, у якій просив скасувати вироку суду та ухвалити новий. Прокурор вимагав визнати обвинуваченого винуватим у вчиненні інкримінованого правопорушення.

За словами прокурора, посадовець, обіймаючи посаду директора підприємства, що обслуговує житловий фонд, мав реальну можливість запланувати та організувати проведення необхідних ремонтних робіт, але обвинувачений не вжив необхідних заходів до належного планування та організації роботи очолюваного ним підприємства та попередження умов, які призвели до втрати опорної здатності елементів будинку за адресою: вул. Попудренка, 16, м. Чернігів.

Читайте також

За результатами апеляційного розгляду доводів прокурора, потерпілих та їх представників, Чернігівський апеляційний суд визнав екскерівника винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України, та призначив покарання у виді 4 років позбавлення волі, але від його відбування звільнив. Засудженого позбавили права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій строком на 3 роки.

Речниця Чернігівського апеляційного суду Юлія Хоменко зазначила, що Николенка засудили до 4 років позбавлення волі без відбуття покарання з випробувальним терміном 2 роки та призначили виплатити по 50 тисяч гривень моральної шкоди кожній з 33-х потерпілих родин.

Також суд постановив стягнути з Николенка на користь держави близько 64 тис. грн процесуальних витрат на залучення експертів, - зазначила прессекретарка.

У прокуратурі повідомили, що суд задовольнив 34 позови потерпілих про стягнення моральної шкоди у сумі 50 тисяч гривень кожному.

Нагадаємо, що 12 грудня 2016 року у Чернігові стався обвал в одному з під'їздів чотириповерхового гуртожитку по вул. Попудренка, 16. Внаслідок обвалу постраждало сім осіб, яких госпіталізували, одна людина загинула - 25-річна дівчина.

За цим фактом правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки). Збитки, завдані окремим громадянам та територіальній громаді Чернігова, були оцінені у 27 мільйонів гривень.

У 2017 році у Чернігівській міськраді мали намір відновити зруйновану будівлю гуртожитку, але не зробили цього, оскільки майно перебувало під арештом.

Раніше повідомлялось, що внаслідок вибуху у Києві в десятиповерхівці 21 червня загинули п’ятеро людей. Один із під’їздів був зруйнований із четвертого по восьмий поверхи. Без житла залишилися 125 людей.

Згодом рятувальники комунальної аварійно-рятувальної служби "Київська служба порятунку" розпочали пошук та повернення особистих речей мешканцям будинку на Позняках, який був пошкоджений внаслідок вибуху у червні.

1