В обсерваторії Пуерто-Рико обвалився гігантський телескоп - відео

Телескоп відпрацював 57 років
В обсерваторії Пуерто-Рико обвалився гігантський телескоп - відео
Телескоп у Пуерто-Рико (Фото: Національний науковий фонд США / Twitter)
4 Грудня 2020, 16:02
читать на русском

У Пуерто-Рико обвалився величезний американський радіотелескоп "Аресібо".

Відео обвалу оприлюднили на YouTube-каналі National Science Foundation.

Інструментальна платформа 305-метрового телескопа в обсерваторії "Аресібо" в Пуерто-Рико впала приблизно о 7:55 ранку за місцевим часом, що призвело до пошкодження антени і навколишніх об'єктів, - йдеться в повідомленні пресслужби Національного наукового фонду США.

У коментарі до відео працівники обсерваторії, де стояв телескоп, розповіли, що його діаметр становив понад 300 метрів. Це був один з найбільших у світі радіотелескопів.

На відео видно, як рвуться троси, які утримували конструкцію, і телескоп паде вниз на відбивач.

На сайті обсерваторії "Аресібо" зазначено, що радіотелескоп працював 57 років, але 2020-го його планували вивести з експлуатації через аварійний стан тросів.

Телескоп почав руйнуватися ще в серпні 2020 року. Тоді обірвався один з допоміжних тросів, який пробив дірку в антені. Через кілька місяців впав один з головних тросів, на якому трималася платформа. Через обвали конструкція стала нестійкою і ремонт представляв загрозу для життя робітників, тому роботу обсерваторії вирішили зупинити з 20 листопада. 

Американська тележурналістка  Дебора Марторелл в Twitter оприлюднила дві фото телескопа до та після падіння.

Цікаво, що саме за допомогою цього телескопа 16 листопада 1974 року  був відправлений радіосигнал в напрямку зоряного скупчення М13 в сузір'ї Геркулеса на відстані 25 тисяч Світлових років від нашої планети. У ньому вчені Френк Дрейк і Карл Саган зашифрували повідомлення з даними про ДНК людини, Сонячну систему і основні хімічні елементи на Землі. Вони припустили, що цей сигнал допоможе позаземним цивілізаціям дізнатися, що вони не одні у Всесвіті.

Читайте також

Нагадаємо, Національне управління США з аеронавтики й дослідження космічного простору NASA поділилося фото, на якому зображено галактику UGC 12588, яка розташована у сузір’ї Андромеди. Знімок зробив телескоп "Хаббл". На відміну від багатьох спіральних галактик, у UGC 12588 не можна роздивитися ні смужки зірок по центру, ні класичного спірального візерунка. Натомість для глядача його круговий, білий і здебільшого неструктурований центр робить цю галактику більше схожою на булочку з корицею, ніж на мегаструктуру зірок та газу в космосі.