Очільник САП провалив тест на доброчесність і не пройшов конкурс на голову відомства

Під час конкурсу члени комісії озвучили Грищуку скарги, які надійшли від організацій та адвокатів щодо недоброчесності кандидата
Очільник САП провалив тест на доброчесність і не пройшов конкурс на голову відомства
Максим Грищук (Фото: САП)
2 Червня 2021, 20:26
читать на русском

Претендент на посаду керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, нинішній її очільник Максим Грищук не довів свою доброчесність для подальшої участі у конкурсі і не набрав необхідної кількості голосів.

Про це повідомив Telegram-канал Fight Corruptor, який висвітлює конкурс.

В.о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України Максим Грищук 1 червня не зміг пройти до наступного етапу конкурсу на очільника САП. Крім нього, далі не пройшли Антон Войтенко, Олексій Гейко та Вадим Гіренко.

До Грищука були запитання щодо декларування – а саме про незадекларовану до 2020 року квартиру в Тернополі та нібито занижену вартість авто. Однак, Грищук надав комісії ґрунтовні пояснення.

Також Грищука запитали про лист, який у 2018 році він підписав на знак начебто підтримки тодішнього очільника САП Назара Холодницького. За словами претендента на посаду, той лист він підписував не на підтримку Холодницького, а на підтримку прокурорів загалом.

Проте комісію це не переконало. До цього ж її члени згадували про невдале проходження Грищуком поліграфу та співпрацю САП з громадськими організаціями.

Читайте також

Щодо керівника Львівської обласної прокуратури Антона Войтенка, то в нього виявили незадекларовану автівку вартістю 120 тис. грн. Через 4 роки Войтенко таки вказав дохід від продажу цього авто своєму батькові – 150 тис. грн. Угоду він пояснив комісії тим, що за роки експлуатації провели ремонт, який значно підвищив її вартість.

До старшого детектива НАБУ Олексія Гейка у комісії виникло багато запитань стосовно його перебування за кордоном, при тому, що більшість поїздок були відрядженнями. Дехто в комісії навіть допитувався, який саме досвід Гейко там переймав.

А першого заступника керівника Київської місцевої прокуратури №6 Вадима Гіренка комісія не підтримала одноголосно. Окрім сумнівів щодо його доброчесності, численні дисциплінарні провадження кандидата і запитання щодо бізнесу його дружини в Криму зіграли остаточну роль в ухваленні рішення.

2 червня пройшли співбесіди наступні чотири кандидати на очільника САП. Це начальник відділу Івано-Франківської обласної прокуратури Володимир Гулкевич, заступник начальника відділу Офісу генпрокурора Ярослав Дорошенко, прокурор Чернівецької області Адріан Дутковський та старший детектив НАБУ Віталій Дюрдь. Про їхні результати поки що невідомо.

Нагадаємо, загалом в Офісі генпрокурора нарахували понад 150 кандидатів на посади керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та його заступників.

1