Одесит викрав логіни і паролі 15 млн користувачів

Хакер отримував цінні відомості про користувачів
Одесит викрав логіни і паролі 15 млн користувачів
Хакер, хакерська атака (фото: Pexels)
18 Березня 2021, 23:05
читать на русском

В Одесі кіберполіція викрила хакера, який зібрав базу з близько 15 мільйонами дискредитованих логінів і паролів українців.

Про це повідомляє кіберполіція України.

24-річний місцевий мешканець власноруч розробив та розповсюджував шкідливе програмне забезпечення. Програма давала змогу віддаленого зламу адміністративних панелей вебресурсів, - йдеться у повідомленні.

В результаті хакер отримував цінні відомості про користувачів - їх персональні дані, банківські реквізити, дані для входу в інтернет-банкінг, дані облікових записів соцмереж, електронної пошти тощо.

Читайте також

Хакерська програма потрапляла в комп'ютери та гаджети українців через поштові скриньки у зашифрованому вигляді у форматі документа pdf. Для того, щоб користувачі запускали програму у вигляді документу, хакер видавав себе за представника служби безпеки сервісів. Свою розробку чоловік також продавав на хакерських форумах і в месенджері.

В домі хакера поліцейські провели обшук та вилучили мобільні телефони й комп'ютерну техніку.

В результаті виявили зразки вірусного програмного забезпечення, близько 15 мільйонів дискредитованих логінів і паролів до різних систем інтернет-банкінгу, банківські реквізити користувачів і списки авторизаційних даних вебпанелей, - зазначають у поліції.

Тепер молодому хакеру загрожує позбавлення волі до двох років. Справу передали до Одеської прокуратури.

Нагадаємо, що наприкінці січня Національний координаційний центр кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України виявив фішингову кібератаку, спрямовану на українських користувачів Інтернету, основною темою якої була обов`язкова вакцинація від COVID-19 в Україні.

1