Одинокі матері в Україні: як отримати і підтвердити свій статус

Одинокі матері отримують допомогу від держави на виховання дітей
Одинокі матері в Україні: як отримати і підтвердити свій статус
Жінка з дитиною, декрет фото: УНІАН
16 Березня 2023, 23:45
читать на русском

Матері, що самостійно виховують дітей, мають право на фінансову допомогу від держави.

Фахівці "Юридичного порадника для ВПО" пояснили, як підтвердити статус одинокої матері чи одинокого батька.

Вони зазначили, що в українському законодавстві немає визначення поняття "одинока мати". Вказаний термін розтлумачує Пленум Верховного Суду України. Так, одинокою матір’ю вважають жінку, яка: не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини, або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері (тобто, зі слів матері); вдову; іншу жінку, яка виховує і утримує дитину сама.

Поняття "одинокий батько" також не розкрито у законодавстві. При цьому, Верховний Суд вбачає можливим застосування аналогії поняття "одинока матір" та робить висновок, що для набуття цих  статусів  необхідні два факти: не перебувати у шлюбі; виховувати і утримувати дитину самими матірʼю чи батьком відповідно (без участі іншого з подружжя у житті дитини).

Тобто, розірвання шлюбу та встановлення місця проживання дитини з одним з батьків, що включає в себе обовʼязок утримання та виховання дитини, не доводять факт відсутності участі другого з батьків у вихованні дитини та, відповідно, не підтверджують статусу одинокого батька чи одинокої матері.

Які документи можуть підтвердити цей статус

  • свідоцтво про смерть другого з батьків;
  • рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім;
  • рішення суду про оголошення другого з батьків померлим;
  • рішення суду про позбавлення батьківських прав;
  • витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини, із зазначенням підстави внесення відомостей про батька дитини зі слів матері тощо.

Фахівці попереджають, не слід ототожнювати поняття "одинокий батько/мати" та "особа, яка самостійно виховує дитину". У чинному законодавстві зміст поняття "особа, яка самостійно виховує дитину" також не розкривається. При цьому, це поняття є ширшим, ніж поняття одиноких батьків. Із практичної точки зору це означає, що підтвердити самостійне виховання дитини може також:

  • акт, складений соціально-побутовою комісією, створеною первинною профспілковою організацією;
  • довідка зі школи (садочка) про те, що другий з батьків не бере участі у вихованні дитини;
  • довідка про перебування другого з батьків на стаціонарному лікуванні і неможливості брати участь у вихованні і утриманні дитини.

Цей перелік не є вичерпним та може бути доповненим залежно від особистих обставин кожного.

Для надання пільг і гарантій, встановлених трудовим законодавством щодо відпусток відповідно до роз’яснення Мінсоцполітики, пільги одиноких матерів також поширюються на жінок, які:

  •  розлучилися та виховують дитину без батька, попри факт отримання аліментів;
  • вийшли заміж, але її дитина новим чоловіком не усиновлена.

Нагадаємо, Міністерство соціальної політики України розробило проєкт змін до постанови Кабінету міністрів щодо призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми. Допомога не призначається, якщо на банківському рахунку є понад 100 тисяч гривень.

Читайте також