Одну з вулиць у Києві можуть перейменувати на честь борщу

Вулиця Борщова може пролягати в історичній місцевості Борщагівка
Одну з вулиць у Києві можуть перейменувати на честь борщу
Війна в Україні, Київ / Фото: kyivcity.gov.ua
27 Квітня 2022, 06:12
читать на русском

У рамках "великого перейменування" в Києві мешканці столиці пропонують переназвати одну з вулиць на честь борщу.

Як повідомляє КМДА, пропозиція назвати столичну вулицю Борщовою пов'язана із бажанням захистити українську національну страву від намагань росії привласнити її собі.

Ініціатором перейменування київської вулиці виступив шеф-кухар Євген Клопотенко.

На його думку, вулиця Борщова може пролягати в історичній місцевості Борщагівка, оскільки ця територія етимологічно пов’язана з борщем.

У Києві варто мати вулицю, яка б віддала належне невіднятному елементу української культури та частині нашої національної спадщини. Борщ вже давно вийшов за межі "просто страви" – це символ української гостинності, предмет гордості та тяглості наших традицій. Нині, під час війни, борщ не лише єднає та зігріває українців в Україні та за кордоном, а й допомагає збирати кошти на підтримку нашої країни, – пояснив Клопотенко.

У КМДА нагадали, що одні з перших згадок про борщ датуються ще 1584 роком, у подорожніх записах німецького торговця Мартина Грюневеґа, саме в цій історичній місцевості Києва. Для перейменування громадські активісти обрали вулицю імені російського філософа часів російської імперії Петра Чаадаєва, яка розташована на Борщагівці.

Раніше Київська міська рада оголосила про збір пропозицій щодо перейменування міських об’єктів (вулиць, провулків, алей, проспектів, шосе, станцій метрополітену), які мають назви, пов’язані з росією та білоруссю. Пропозиції щодо перейменування приймають до 1 травня цього року на електронну адресу:
[email protected].

Нагадаємо, у Києві цього тижня демонтували скульптуру двох робітників, встановлену в центрі столиці ще в 1982 році "на ознаменування возз’єднання України з росією".

Читайте також

1