Окупанти захопили гідроспоруди Північно-Кримського каналу та вкрали води на понад 600 млн

РФ краде воду з Каховського водосховища нижнього басейну річки Дніпро
Важливо
Окупанти захопили гідроспоруди Північно-Кримського каналу та вкрали води на понад 600 млн
Споруди Північно-Кримського каналу Фото: https://t.me/deionline/698
17 Березня 2022, 15:26
читать на русском

Російські бойовики, які захоплено всі гідротехнічні споруди Північно-Кримського каналу, встигли вкрасти в України води на майже 620 млн гривень.

Про це повідомляє Державна екологічна інспекція України.

Країною-агресором 24 лютого 2022 року було захоплено всі гідротехнічні споруди Північно-Кримського каналу, що регулювали водопостачання води з Каховського водосховища нижнього басейну річки Дніпро до півострова Крим. Так, ворог 27 лютого зруйнував тимчасову дамбу, автомобільний міст та головну перегороджувальну споруду каналу, - повідомили у відомстві.

Зазначається, що наразі російською федерацією здійснюється водозабір з Каховського водосховища нижнього басейну річки Дніпро, через часткову розгерметизацію гідроспоруди Північно-Кримського каналу пропускною потужністю 50 кубометрів на секунду (4 320 000 кубометрів на добу).

Сума збитків за самовільне використання водних ресурсів народу України складає 32 628 960 гривень на добу. Отже, злодій вже поцупив води на загальну суму майже 620 млн гривень, - кажуть у Держекоінспекції.


Контекст. З 2020 року мешканці окупованого Криму відчувають гострий дефіцит води у зв'язку з перекриттям Україною Північно-Кримського каналу, сильною посухою і великими водовтратами в мережах.

Раніше окупаційна влада Криму заявила, що півострів технічно не готовий до можливого прийняття води Північно-Кримським каналом з України.

Постійний представник президента України в Автономній республіці Крим Антон Кориневич виступив проти подачі води на півострів до його деокупації.

24 березня 2022 року окупанти захопили гідротехнічні споруди Північно-Кримського каналу, а 27 лютого зруйнували тимчасову дамбу, автомобільний міст та головну перегороджувальну споруду каналу, аби пустити воду в окупований Крим.

Читайте також