Олена Зеленська прибула до Нью-Йорка з нагоди 77-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН (фото)

Перша леді України розпочала візит із серії зустрічей з першими леді та джентльменами країн світу
Олена Зеленська прибула до Нью-Йорка з нагоди 77-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН (фото)
Олена Зеленська прибула до Нью-Йорка / Фото: president.gov.ua
21 Вересня 2022, 15:25
читать на русском

Перша леді України Олена Зеленська прибула до Нью-Йорка з нагоди 77-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Зеленська розпочала візит із серії зустрічей з першими леді та джентльменами країн світу, присвячених розширенню співпраці між державами.

Зокрема, вона зустрілася з першою леді Польщі Агатою Корнгаузер-Дудою та першою леді Литви Діаною Наусєдєнє в межах Люблінського трикутника.

Олена Зеленська прибула до Нью-Йорка / Фото: president.gov.ua

Люблінський трикутник – платформа для тристоронньої співпраці між Литовською Республікою, Республікою Польща та Україною, спрямована на поглиблення регіональної взаємодії в безпековій, економічній та соціально-гуманітарній сферах.

Рішення про створення формату ухвалили 28 липня 2020 року міністри закордонних справ України Дмитро Кулеба, Литви – Лінас Лінкявічюс та Польщі – Яцек Чапутович, які підписали декларацію про започаткування нового регіонального об’єднання.

Сьогодні ми з вами започатковуємо формат діалогу перших леді у межах Люблінського трикутника, – наголосила Зеленська.

Олена Зеленська прибула до Нью-Йорка / Фото: president.gov.ua

За її словами, цьогорічна сесія Генасамблеї є особливою, адже безпекова ситуація в Україні внаслідок війни Росії проти нашої держави не має нікого залишити байдужим.

Сегмент високого рівня Генасамблеї ООН – це унікальна нагода привернути додаткову увагу до загроз, спричинених російською агресією проти України, наголосити на її глобальному вимірі, – сказала перша леді.

Олена Зеленська подякувала Польщі та Литві за прояв солідарності й неоціненну підтримку тимчасово переміщених громадян України, які через воєнні дії були вимушені шукати прихисток за кордоном і отримали його у братніх Польщі та Литві.

Олена Зеленська прибула до Нью-Йорка / Фото: president.gov.ua

Дружини лідерів України, Литви та Польщі також обговорили допомогу дітям як пріоритет тристоронньої взаємодії, питання охорони здоров’я, освіти, реалізації проектів соціального захисту та оздоровлення дітей.

Важливим напрямком є гуманітарні проекти, які реалізуються в Польщі та Литві, за що я вам, шановні перші леді, окремо вдячна. Спільно з пані Агатою ми патронуємо проект "Книжки без кордонів". У його межах видано 120 тис. примірників книг українською мовою. З великою приємністю також спостерігаю за роботою Українського центру, що вже понад три місяці функціонує у Вільнюсі та став справжнім куточком України у Литві, – сказала Олена Зеленська.

Вона також звернулася до колег з проханням про впровадження у навчальну програму початкової та середньої школи їхніх країн української мови як сучасної іноземної.

Олена Зеленська прибула до Нью-Йорка / Фото: president.gov.ua

Перша леді України також провела зустріч у форматі бранчу, до якої приєдналося ширше коло учасників: перша леді Латвії Андра Левіте, Польщі – Агата Корнгаузер-Дуда, Литви – Діана Наусєдєнє, Естонії – Сір'є Каріс, Суринаму – Меліса Сантохі-Сіначеррі, дружина Президента Європейської ради Амелі Дербаудренгієн, дружина Прем’єр-міністра Королівства Тонга Фіона Совалені, чоловік Прем’єр-міністра Люксембургу Готьє Дестене, дружина Прем’єр-міністра Мальти докторка Лідія Абела.

1