Олігарху Коломойському збільшили розмір застави майже до 4 млрд грн

Розмір застави збільшили з майже 510 млн гривень до 3 млрд 891 млн
Головне
Олігарху Коломойському збільшили розмір застави майже до 4 млрд грн
Ігор Коломойський (Фото: УНІАН)
16 Вересня 2023, 10:19
читать на русском

Українському олігарху Ігорю Коломойському переобрали запобіжний захід у справі про заволодіння 5,8 мільярдами гривень. Так, Печерський районний суд Києва збільшив заставу з 509 мільйонів гривень вже на суму 3 млрд 891 млн гривень.

Про це повідомляє "Суспільне".

Прокурор Бюро економічної безпеки подав клопотання про збільшення розміру застави до 5,877 млрд грн.

Зокрема, прокурор зауважив, що збільшення суми потрібне, аби уникнути ризику переховування Коломойського закордоном, перешкоджанню слідству та впливу на свідків, адже бізнесмен наразі є громадянином Ізраїлю.

Адвокат Коломойського назвав обвинувачення необґрунтованим, адже не було встановлено жодних осіб, які були в злочинній групі, окрім Коломойського. Крім того, ні ПриватБанк, ні інші вкладники не заявляли за ці роки про злочин. Ба більше, сторона захисту бізнесмена наголосив, що НБУ після втрат у розмірі 5 млрд мав би провести перевірки і аудити, але цього не було.

Адвокат зауважив, що ПриватБанк у той період, про який йде мова, був не державним, а приватним, тому збитки могли бути завдані тільки акціонерам банку — Боголюбову або Коломойському.

Також сторона захисту назвала розмір застави необґрунтований, адже прокурор БЕБ не навів жодних доказів, що Коломойський має змогу заплатити таку суму. Він назвав необґрунтованими і ризики, оскільки Коломойський вже перебуває під вартою і тому не може втекти, перешкоджати чи якось впливати на свідків.

Нагадаємо, вранці 2 вересня СБУ повідомила про підозру олігарху у відмиванні великої суми коштів шляхом виводу за кордон. Зокрема підозра була оголошена за двома статтями КК України:

  • ст. 190 - шахрайство;
  • ст. 209 - легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом.

Того ж дня олігарху було обрано запобіжний захід - його арештували з можливістю внесення застави у 500 млн гривень. Водночас адвокати Коломойського заявили, що "ніхто не буде вносити заставу".

7 вересня детективи НАБУ за погодження керівника САП повідомили Коломойському та п’ятьом членам організованої ним групи про підозру у заволодінні коштами банку на суму понад 9,2 млрд грн.

Також Служба безпеки в результаті обшуків викрила масштабні схеми привласнення 40 млрд гривень на компаніях "Укрнафта" та "Укртатнафта", що належать Коломойському, за результатами чого топменеджмент другої компанії отримав підозри.

Крім того, 15 вересня Коломойський отримав третю підозру у справі про заволодіння 5,8 млрд грн.

Читайте також

1