Омбудсман пояснив, як правильно оформити скаргу на порушника "мовного закону"

Уповноважений із захисту державної мови роз'яснив, які відомості має містити скарга
Важливо
Омбудсман пояснив, як правильно оформити скаргу на порушника "мовного закону"
Фото: Pexels
10 Серпня 2022, 16:37
читать на русском

Значна частина скарг та повідомлень щодо порушення закону про мову в Україні містять недостатньо інформації для належного реагування мовного омбудсмана.

Через це Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь на сторінці у Facebook роз'яснив, які відомості має містити скарга про недотримання вимог закону про забезпечення функціонування української мови як державної.

На жаль, значна частина з них (скарг), що надходять електронною поштою, не містить достатньої для належного реагування інформації. Відсутність у зверненні даних про особу заявника, як того вимагає Закон, унеможливлює розгляд власне як звернення чи скарги, - зазначає омбудсман.

Він додав, що відсутність відомостей про особу порушника часто унеможливлюють комунікацію з ним у майбутньому й, відповідно, застосування санкцій, передбачених законом.

Тому обов'язково потрібно вказувати у зверненнях найменування юридичної або фізичної особи-підприємця, які порушили закон.

Омбудсман повідомляє, що для прискорення реагування та підвищити якість розгляду скарг і застосування санкцій потрібно вказувати у зверненнях таку інформацію:

  • прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання особи;
  • суть скарги: який саме суб'єкт/працівник суб'єкта, коли, за якою адресою та яким чином порушив закон про мову;
  • письмова скарга має бути підписана заявником із зазначенням дати (підпис в електронному зверненні не обов'язковий);
  • електронна скарга має містити електронну поштову адресу, на яку заявникові може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним (телефон, соцмережі, месенджери тощо).

Також він наголосив. що звернення має містити докази. Йдеться про аудіо-, відеофайли, письмові свідчення очевидців тощо.

Особа, яка стала свідком порушення закону про мову, може подати скаргу впродовж 6 місяців, але не пізніше.

Нагадаємо, що українська "Вікіпедія" обігнала арабську та посіла 16 місце за кількістю статей серед 328 мовних розділів онлайн-енциклопедії.

Читайте також

1