Оновлено рекомендації ВООЗ щодо вакцинації від COVID вагітних та годуючих жінок

Імунізація годуючих матерів не представляє небезпеки для немовлят
Оновлено рекомендації ВООЗ щодо вакцинації від COVID вагітних та годуючих жінок
Пологи, вагітність (фото: pexels)
21 Липня 2021, 07:03
читать на русском

Годуючим жінкам порадили не відмовлятись від вигодовування через вакцинацію, оскільки імунітет може передаватися з молоком до дитини.

Про це йдеться в оновлених рекомендаціях (дорожня карта з використання вакцин від COVID-19 в умовах їх дефіциту) Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

Стратегічна консультативна група ВООЗ по імунізації (SAGE) прийшла до висновку, що вакцинація від коронавірусу вагітних жінок має більший пріоритет, ніж вважалося раніше.

Отримані організацією дані свідчать, що вагітні мають підвищений ризик тяжкої форми коронавірусної інфекції. Захворювання COVID-19 підвищує ймовірність передчасних пологів, а новонароджені часто потребують інтенсивної терапії.

У зв'язку з цим SAGE помістила вагітних на другий етап епідеміологічних сценаріїв дорожньої карти пріоритизації. Це означає, що країни з обмеженим обсягом вакцин повинні щеплювати вагітних у другу чергу - після медперсоналу, громадян похилого віку та людей з хронічними хворобами.

Крім того, експерти ВООЗ оновили рекомендації з приводу вакцин для годуючих матерів. Поки що в організації немає даних, що COVID-19 являє для них велику небезпеку, ніж для інших категорій людей.

Деякі короткострокові дослідження показали, що імунізація годуючих матерів не представляє небезпеки для немовлят, а попередні дані свідчать, що захист від вакцини може передаватися від матері до дитини, - йдеться в повідомленні ВООЗ.

Експерти також не рекомендують припиняти грудне вигодовування через вакцинацію.

Нагадаємо, у червні Всесвітня організація охорони здоров'я вперше рекомендувала щеплювати дітей від коронавірусу.

Читайте також

1