ООН ухвалила резолюцію проти мілітаризації Криму

Кулеба назвав таку дію новим тиском на Росію
ООН ухвалила резолюцію проти мілітаризації Криму
Радбез ООН (фото: novynarnia.com)
7 Грудня 2020, 20:15
читать на русском
Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію "Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь (Україна), а також частин Чорного і Азовського морів", яку підтримали 63 держави, проти проголосували лише 17 разом з Росією.
Про це повідомляє Укрінформ.
У резолюції йдеться, що окупація Криму з боку РФ шкодить архітектурі міжнародної безпеки й режиму контролю над озброєнням, у тому числі здатному нести ядерні заряди, а також засуджується факт зведення російських баз у Криму.
Крім того, резолюція містить заклик до Росії припинити військовий вишкіл дітей, які проживають на Кримському півострові, з перспективою подальшої служби в збройних силах Росії.

Своєю чергою, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба(досьє Дмитра Кулеби) виступив з офіційною заявою, у якій назвав голосування ГА ООН за резолюцію щодо Криму "новим елементом зростаючого правового тиску на Росію".

Ухвалення резолюції свідчить про те, що мілітаризація Криму, яка здійснюється Російською Федерацією як державою-окупантом, залишається в центрі уваги міжнародного співтовариства, що розглядає перетворення Криму на величезну військову базу як пряму загрозу безпеці й стабільності в регіоні, - підкреслив він.

За його словами, документ підтверджує, що окупація Криму є порушенням міжнародного права; і що окуповані території мають бути невідкладно повернуті під контроль України.

Нагадаємо, що Україна підтримує санкції Ради Європейського Союзу за порушення прав людини і розраховує, що це допоможе покарати винних у порушенні прав людини в окупованому Росією Криму.

1