Опалення дорожчатиме: уряд більше не регулюватиме ціни на газ для теплокомуненерго

Відтак "Нафтогаз" не зобов`язаний продавати газ для постачальників тепла за фіксованими цінами
Головне
Опалення дорожчатиме: уряд більше не регулюватиме ціни на газ для теплокомуненерго
Опалення (Фото: picabu)
19 Травня 2021, 15:03
читать на русском

Від завтра, 20 травня, Кабінет міністрів не регулюватиме ціни на газ для підприємств теплокомуненерго.

Про це йшлося на засіданні Кабінету міністрів України.

Це ще один важливий крок до створення повноцінного ринку газу. Це крок, який нарешті дасть можливість місцевій владі взяти відповідальність перед людьми за тарифи на тепло та гарячу воду, - вважає глава уряду Денис Шмигаль (досьє Дениса Шмигаля).

Віднині всі підприємства теплокомуненерго, більшість з яких належить місцевій владі, будуть укладати контракти із газопостачальними компаніями самостійно. Це неминуче призведе до зростання тарифів на опалення для населення, наголошують економісти, інакше теплопостачальники стануть банкрутами.

Неефективність менеджерів комунальних підприємств більше не буде покриватися фіксованою ціною на газ, - наголосив прем`єр.

Своєю чергою Мінрегіону та Міненергетики протягом трьох тижнів мають надати пропозиції щодо законопроєкту про погашення заборгованості за різницю в тарифах перед теплопостачальними компаніями.

Нагадаємо, з 1 травня 2021 року підприємства теплокомуненерго мають отримати змогу вільно обирати постачальника газу. З боку "Нафтогазу" постачати газ великим виробникам тепла буде ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг". Контракти укладатимуться на комерційних засадах. Малі та середні споживачі, у тому числі ОСББ, можуть закуповувати газ у ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України". запровадження ринку газу для тепловиків змусить підприємства підняти тарифи на опалення щонайменше на 20%.

Читайте також наш матеріал: Що відбулось у "Нафтогазі" та Міненерго і як це вплине на майбутнє НАК.

Читайте також