Останнє десятиріччя стало найтеплішим на планеті

Глобальна середня температура поверхні моря торік досягла рекордних значень,
Останнє десятиріччя стало найтеплішим на планеті
Глобальне потепління фото: pexels
20 Березня 2024, 20:46
читать на русском

Останні десять років були найтеплішими на планеті від початку спостережень за кліматом. Минулий 2023 рік став найтеплішим завдяки Ель-Ніньйо.

Про це йдеться у доповіді Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) ООН.

У доповіді ВМО підтверджується, що Глобальна середня приземна температура у 2023 році була приблизно на 1,45 градуса вище за середнє значення за 1850-1900 роки. 2023 став найтеплішим за всі 174 роки спостережень. Було побито рекорд попередніх найтепліших років: 2016 року, з температурою на 1,29 вище за середнє значення 1850-1900 років, і 2020 року, з перевищенням на 1,27 градуса.

Середня десятирічна світова температура за 2014-2023 роки перевищила на 1,20 градуса середню температуру 1850-1900 років. У глобальному масштабі щомісяця з червня до грудня був рекордно теплим для відповідного місяця. Особливо примітним є вересень 2023 року, який з великим відривом перевершив попередній глобальний рекорд для вересня (0,46-0,54 градуса).

За даними ВМО, перехід від умов Ла-Нінья до Ель-Ніньйо в середині 2023 сприяв швидкому зростанню температури з 2022 по 2023 рік.

Глобальна середня температура поверхні моря (ТПМ) досягла рекордних значень, починаючи з квітня, причому рекорди липня, серпня та вересня були побиті з особливо великим відривом. Винятково високі температури були зафіксовані в східній частині Північної Атлантики, Мексиканській затоці і Карибському басейні, в північній частині Тихого океану, а також на великих територіях Південного океану, де спостерігалися морські хвилі тепла, що широко розповсюдилися.

У 2023 році глобальний середній рівень моря досяг рекордної позначки за весь період супутникових спостережень (з 1993 року), що відображає потепління океану (теплове розширення), що продовжується, а також танення льодовиків і крижаних щитів.

Темпи підвищення глобального середнього рівня моря за останні десять років (2014-2023 роки) більш ніж удвічі перевищують темпи підвищення рівня моря за перше десятиліття супутникових спостережень (1993-2002 роки).

"Тривогу б'ють усі показники... Деякі значення не просто б'ють рекорди, вони їх просто руйнують. І зміни прискорюються", - сказав генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

Згідно з попередніми даними, глобальний набір еталонних льодовиків пережив найбільше спад льоду за всю історію спостережень (з 1950 року), викликану екстремальним таненням як у західній частині Північної Америки, так і в Європі.

Протяжність антарктичного морського льоду виявилася найнижчою за історію спостережень: його максимальна протяжність наприкінці зими була 1 млн кв. км менше, ніж у попередній рекордний рік, що еквівалентно площі Франції та Німеччини разом узятих.

Нагадаємо, багато вчених попереджають, що цього або наступного року світова температура може перевищити поріг у 1,5 градуса за Цельсієм. Цей поріг був встановлений Міжурядовою групою експертів зі зміни клімату (IPCC) як верхня межа зростання глобального потепління, що дозволяє уникнути проходження планетою метеорологічних переломних моментів, які можуть призвести до незворотних змін світових погодних умов.

Наслідки нової рекордної спеки, яка настане дуже скоро, будуть глибокими і небезпечними, додають вчені. За оцінками, понад 61 тисяча людей загинули в результаті різкого підвищення температури, що охопило Європу минулого літа.

Читайте також

1