Отримає майже 120 мільйонів у 2024 році: партія "Голос" сумнівним чином відновила фінансування з бюджету, яке не отримувала три роки - Стерненко

Три роки тому держфінансування партії призупинили через її незрозумілі витрати.
Головне
Отримає майже 120 мільйонів у 2024 році: партія "Голос" сумнівним чином відновила фінансування з бюджету, яке не отримувала три роки - Стерненко
Депутат “Голосу” Кіра Рудик (фото: Facebook)
18 Січня 2024, 07:33
читать на русском

Партія "Голос" змогла поновити своє фінансування з державного бюджету, просто "переписавши" ті документи, через невідповідності у яких це фінансування було призупинено.

Про це повідомив громадський активіст Сергій Стерненко.

Він нагадав, що у 2021 році партія "Голос" була позбавлено державного фінансування через те, що до свого фінансового звіту вона "включила недостовірні відомості про витрати, що здійснені на користь 11 підприємців у сумі 1 328 280,00 грн за послуги, які насправді не надавалися цими підприємцями".

Після серії судових спорів з цього приводу, крапку у справі поставив Верховний суд, залишивши в силі рішення про призупинку фінансування.

"Голос не отримував гроші, бо невідомо на що і куди подів частину з раніше виділених. Донедавна ця сума неотриманих коштів складала близько 300 млн гривень за 3 роки", – пише Стерненко.

За словами активіста за кілька днів до завершення своєї каденції очільник Нацагентства із запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков вирішив відновити державне фінансування "Голосу".

"Формальна підстава — партія переписала фіктивні договори із ФОПами. І тепер [голова партії "Голос"] Кіра Рудик, переписавши документи про 1,3 млн грн, отримає… близько 120 млн грн тільки в 2024 році. І не менше в наступних роках. Непогана схема. Спершу невідомо куди діваєш кошти, потім змінюєш документи, і маєш можливість невідомо куди подіти ще більшу суму", – пише Стерненко.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9419-1 щодо відновлення фінансової звітності політичних партій про використання бюджетних коштів. Цей законопроєкт – вимога Європейського Союзу на шляху інтеграції України.

Читайте також

1