Настає біла смуга: гороскоп на травень 2024 для всіх знаків зодіаку
Овочеві оладки з тертої картоплі (кабачка, гарбуза) дуже популярні й улюблені багатьма. Їх рецепт неодноразово удосконалювався, у нього додавалися різні інгредієнти (фарш, сир, гриби і зелень), тому не дивно, що з’явився спосіб приготування відмінний від більш звичного для більшості обсмажування на олії.
Картопляні деруни в духовці
Деруни – це страва, яка асоціюється насамперед з картоплею, тому освоювати приготування тертих овочевих оладок краще з цього класичного рецепта, що допоможе освоїти основи технології і розкриє основні секрети.
Інгредієнти:
- 750-800 г середніх картоплин;
- 1 яйце;
- 120 г цибулі;
- 50 г сметани;
- 50 г борошна;
- 6-12 г часнику;
- олія для змазування дека;
- сіль і перець до свого смаку.
Овочі, використовувані в процесі приготування, почистити і старанно вимити. Цибулю та часник подрібнити, скориставшись ножем.
Взявши в руки тертку з великими отворами, невеликими порціями натирати картоплю. Як тільки вся картопля буде подрібнена, змішати її зі сметаною. Потім вбити яйце, додати цибулю і часник, посолити і поперчити масу до свого смаку;
Заключний етап замішування картопляного "тіста" — додавання борошна. Його може знадобитися трохи менше або більше рецептурної кількості, в залежності від соковитості отриманої маси;
Деко злегка змастити олією, після чого столовою ложкою розподілити по ньому круглі картопляні коржі – заготовки дерунів, які слід пекти в розігрітій духовці до апетитної золотисто-коричневої скоринки.
Кабачкові деруни в духовці
Інгредієнти:
- 500 г свіжих молодих кабачків;
- 2 курячих яйця;
- 100 г борошна;
- 30 г свіжої зелені кропу;
- сіль і спеції до свого смаку.
У відповідного розміру посудину натерти чисто вимиті кабачки з попередньо обрізаними місцями прикріплення суцвіття і плодоніжки. Взяти для подрібнення допустимо як грубу тертку, так і з середніми отворами;
Дати тертій кабачковій масі постояти деякий час, для виділення соку, який потім потрібно буде ретельно віджати і злити;
Після цього до віджатих кабачків додають сирі яйця, дрібно порубану зелень і борошно. Старатися з останнім продуктом не варто, щоб готові оладки не вийшли забитими;
Готове тісто (з консистенцією густої сметани) столовою ложкою відправити на деко, розклавши окремими коржиками, і запекти в розігрітій духовці при 200 градусах. На це піде приблизно близько 20 хвилин.
Якщо хочеться, щоб готові деруни (з картоплі, кабачка або іншого овоча) вийшли однаково рум’яними з кожної сторони, їх потрібно просто хвилин за десять до закінчення запікання акуратно, не розваливши і зберігши їх форму, перевернути на іншу сторону.
Деруни з фаршем
Інгредієнти
- 800 г очищених від шкірки картопляних бульб;
- 200 г м’ясного фаршу;
- 120 г улюбленого сиру твердих сортів;
- 1 яйце;
- сіль, спеції для картоплі і фаршу до свого смаку;
- рослинна олія для обробки форми.
Картоплю натерти на дуже дрібній тертці. Обов’язково віджати сік, який буде виділятися. Також на дрібній тертці натерти сир. З’єднати разом картопля, сир, яйце, сіль і спеції. Гарненько вимісити тісто руками, щоб всі компоненти рівномірно розміщувалися в ньому.
Фарш задобрити спеціями і сіллю до свого смаку, теж добре вимішати. Силіконові форми для кексів змастити рослинною олією;
На дно кожної формочки для кексу покласти по столовій ложці тесту і розподілити його по стінках. Потім покласти ложку фаршу, яку слід знову зверху прикрити картопляним тістом;
Прикриту харчовою фольгою форму відправити в духовку на 40 хвилин. За 10-15 хвилин до закінчення приготування фольгу зняти, щоб деруни в духовці стали красивого кольору, але перетримувати їх не варто. У цьому випадку скоринка може стати дуже жорсткою.
Деруни з грибною начинкою в духовці
Інгредієнти
- 600 г картоплі;
- 300 г печериць;
- 30 р сметани;
- 1 куряче яйце;
- 70 г ріпчастої цибулі;
- 50 г борошна;
- 30 г кропу;
- рослинна олія для смаження грибів;
- сіль і спеції до свого смаку.
Для начинки обсмажити цибулю і гриби на невеликій кількості рослинної олії, посолити, поперчити;
Приготувати тісто-основу для дерунів, змішавши натерту і віджату картоплю з яйцем, сметаною, рубаним кропом сіллю, спеціями і борошном;
На змащеному олією деку сформувати деруни. Для цього варто скористатися кулінарним кільцем (або кільцем, вирізаним з пластикової пляшки). У нього викладається трохи картопляного тіста, потім грибної начинки і знову – тісто. Все рівномірно розподіляється по кільцю, а потім кільце прибирається.Будь-які деруни з начинкою не повинні бути дуже товстими. Заготовки більше ніж 1,5 см в товщину гарантовано залишаться сирими всередині.
Сформовані деруни, окропити злегка оливковою олією і запекти до готовності в духовці.
Деруни з сиром
Інгредієнти
- 600 г картоплі;
- 120 г твердого сиру;
- 2 яйця;
- 30 г розтопленого вершкового масла;
- 10 г зеленої цибулі;
- 1 зубок часнику;
- сіль, орегано і перець до свого смаку.
Картоплю натерти на грубій тертці. Перекласти її на десять хвилин у миску або іншу відповідну посудину з крижаною водою. Потім добре віджати, влити до нього розтоплене вершкове масло, вбити сирі яйця, велику сирну стружку, подрібнені цибулю і часник, сіль і спеції;
Масу добре розмішати. Зволоживши руки, наліпити круглої або овальної форми оладок, викласти на змащене деко. Запекти заготовки до готовності в добре прогрітій духовці. Оптимальна температура приготування – 200-220 градусів Цельсія;
Існує ще інша технологія приготування в духовці дерунів з сиром. З картопляного (але без сиру) тесту формуються і укладаються на деко заготовки-оладки, які посипаються сирною стружкою, а потім запікаються.
Читайте також