Пакистан і Китай можуть втратити найбільше територій через танення льодовиків на Землі - вчені

Танення льодовиків може спричинити масштабні повені, під загрозою території, де проживають близько 15 млн людей
Пакистан і Китай можуть втратити найбільше територій через танення льодовиків на Землі - вчені
Айсберг фото: pexels
6 Березня 2023, 20:50
читать на русском

До кінця століття близько половини з 215 тисяч льодовиків на Землі розтануть, що спричинить масштабні повені через прориви льодовикових озер. Цей процес стане руйнівним для  чотирьох країн – Індії, Пакистану, Перу і Китаю.

До такого висновку дійшли науковці з Університету Ньюкасла у Великій Британії, повідомляє Science Alert.

Дослідження свідчить, що території, на яких проживає близько 15 мільйонів людей, можуть опинитися під загрозою затоплення.

Найбільша небезпека загрожує Пакистану і Китаю. Зокрема, у Пакистані у безпосередній близькості до льодовикового озера, яке може прорвати, живе понад 2 мільйони людей, у Китаї – мільйон. Перу посідає у цьому рейтингу небезпеки третє місце, а Індія розташувалася на четвертому.

Дослідники зауважили, що передбачити, коли саме льодовикове озеро переповниться, вкрай складно, поки що вчені можуть лише попередити про загрозу.

За їхніми словами, прориви льодовикових озер здатні спричиняти масштабні повені, а шлях руйнування може тягтися більш як на 100 кілометрів.

Нагадаємо, острівна держава Тувалу, розташована в Тихому океані, заявила про те, що планує створити власну повну цифрову копію, відтворивши острови та масиви суші. Це дозволить зберегти історію та культуру країни, оскільки підвищення рівня моря загрожує її існуванню.

Читайте також