Парламент Португалії схвалив легалізацію евтаназії

Втім, документ ще має підписати президент
Парламент Португалії схвалив легалізацію евтаназії
Католицька церква в Португалії протестує проти легалізації евтаназії (фото: AFP)
29 Січня 2021, 19:32
читать на русском

Парламент Португалії схвалив в остаточному читанні законопроєкт про легалізацію евтаназії.

За законопроєкт проголосували 136 депутатів, 78 виступили проти й четверо утрималися, пише AFP.

Документ дозволяє евтаназію людям старше 18 років, якщо вони невиліковно хворі й страждають від тривалого й нестерпного болю. Дозвіл поширюється тільки на громадян Португалії й тих, хто законно живе в країні.

Після схвалення парламентом законопроєкт має підписати президент Португалії Марсело Ребелу де Соуза. Втім, президент, який ще не оприлюднив свою позицію з цього питання, може або скористатися своїм, або направити його до конституційного суду для подальшого вивчення.

Якщо президент все ж підпише закон, Португалія стане четвертою країною в Європі й сьомою у світі, де офіційно дозволена евтаназія.

Читайте також

Католицька церква, яка переважає в Португалії, виступила проти законопроєкту як серед своїх вірних, так і серед інших конфесій. Представник португальської єпископської конференції отець Мануель Барбоза перед голосуванням заявив, що позиція церкви не змінилася. Церковники сподіваються, що цей закон не затвердять.

Евтаназія - це вбивство невиліковно хворої людини, вчинене за його прохання. Вона дозволена в Бельгії, Швейцарії, Нідерландах і ряді інших країн. У Німеччині легалізовано самогубство з лікарською допомогою.

Нагадаємо, що в грудні 2020 року нижня палата парламенту Іспанії схвалила законопроєкт про легалізацію евтаназії. Право на добровільний відхід з життя хочуть наділити смертельно хворих пацієнтів і людей з невиліковними хворобами.

1