Парламент скасував режим ВЕЗ "Крим"

Народні депутати ухвалили в цілому відповідний законопроєкт №5502-д
Парламент скасував режим ВЕЗ "Крим"
В`їзд до Криму (Фото: ТСН)
1 Липня 2021, 18:54
читать на русском

Верховна Рада України скасувала режим вільної економічної зони "Крим".

Про це стало відомо з трансляції засідання Верховної Ради.

Фактично старий закон "Про створення вільної економічної зони "Крим" та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України" нардепи визнали таким, що втратив чинність.

Натомість новий закон №5502-д регламентує порядок в’їзду осіб на тимчасово окуповану територію та виїзду з неї.

Громадяни України мають право на вільний та безперешкодний в’їзд на ТОТ і виїзд з неї лише через КПВВ, в яких здійснюється тимчасовий прикордонний контроль за умови пред’явлення будь-якого документа, визначеного статтею 5 ЗУ "Про громадянство України" або статтею 2 ЗУ "Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України", - йдеться у документі.

При цьому іноземці та особи без громадянства в’їжджають та виїжджають з ТОТ лише через КПВВ, у яких здійснюється тимчасовий прикордонний контроль, за умови пред’явлення паспорта іноземця (документу, що посвідчує особу іноземця або особу без громадянства) та спецдозволу з урахуванням положень ЗУ "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства".

Норми міжнародних угод, укладених між компетентними органами України та інших країн, про в’їзд, виїзд і пересування фізичних осіб територією договірних сторін, не поширюються на тимчасово окуповану територію України, - зазначено у законі.

Порядок в’їзду українців, іноземців та осіб без громадянства на тимчасово окуповану територію та виїзду з неї встановлює уряд.

Крім того, закон закріплює право на безоплатну вторинну правову допомогу для громадян України, які проживають на ТОТ, та забезпечує реалізацію права на спадкування для таких осіб.

Нагадаємо, сьогодні ж, 1 липня Верховна Рада ухвалила закон про корінні народи України, в якому визначено, що кримчаки і кримські татари є корінними народами України.

Читайте також

1