Пенсії держслужбовців: коли очікувати на індексацію

Військовим. науковцям та держслужбовцям доведеться чекати індексації до кінця війни
Пенсії держслужбовців: коли очікувати на індексацію
Пенсіонери Фото Andrea Piacquadio pexels.com
11 Лютого 2023, 14:28
читать на русском

В Україні в березні планують провести індексацію пенсійних виплат. Вона може торкнутися мільйонів українців, але рівень підвищення не дозволить компенсувати торішнє зростання цін.

Експерт з питань пенсійного забезпечення Сергій Коробкін розповів, чи торкнеться це держслужбовців, яким індексацію повинні буди провести ще торік, пише "На пенсії".

Він нагадав, що питання щодо індексації деяких видів пенсій, в тому числі - держслужбовців знову відклали, попри зміни у законодавстві, які передбачали перерахунок їх вже з 1 березня 2022 року.

Така індексація була передбачена Законом "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства» №2040-IX від 15 лютого 2022 року. Для реалізації цього Закону Кабінет Міністрів навіть ухвалив додаткову Постанову "Деякі питання індексації пенсій" №727 від 24 червня 2022 року. У документі, зокрема, уточнено порядок індексації пенсій саме держслужбовцям, оскільки їх розрахунок суттєво відрізняється від звичайних пенсій.

Експерт зазначив, що головна проблема в тому, що постанова набуде чинності тільки після скасування воєнного стану, а саме : з першого числа місяця, що йде після місяця припинення або скасування воєнного стану.

Таким чином, рішення Кабінету Міністрів, по суті, відстрочило рішення Верховної Ради. Через війну питання індексації пенсій не лише держслужбовцям, а й науковцям, і навіть військовослужбовцям знову відкладається. При цьому в цій постанові є один дуже оптимістичний пункт, який має бути реалізований після закінчення війни.

Якщо за підсумками майбутньої індексації держслужбовцям буде вигідно повернутися зі звичайних пенсій за віком на свої спеціальні пенсії, то такий перехід буде здійснено автоматично. Тобто Пенсійний фонд повинен буде щодо таких пенсійних справ зробити два варіанти розрахунку і вибрати найвигідніший: або залишити поточну пенсію за віком або повернути стару пенсію держслужбовця, але вже з урахуванням нової індексації.

Нагадаємо, комітет Верховної Ради з питань соціальної політики рекомендував Верховній Раді ухвалити у першому читанні законопроєкт № 8032 про внесення змін до Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною", який передбачає виплату пенсій за особливі заслуги особам, які мають статус борців за незалежність.

Читайте також

1