Пенсія з втрати годувальника: хто і коли може її отримувати

Пенсію за померлого родича можуть отримувати вдови та діти-інваліди
Пенсія з втрати годувальника: хто і коли може її отримувати
Гроші, гривні / Фото: pixabay.com
8 Листопада 2022, 18:35
читать на русском

Пенсійне законодавство передбачає у деяких випадках зміну виду одержуваної пенсії. Йдеться про право отримання пенсії через втрату годувальника. Це стосується дітей-інвалідів, а також вдів.

Про особливості переходу зі своєї пенсії за віком на пенсію померлого або загиблого чоловіка розповіли у Пенсійному фонді України.

Законом України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“ визначено, що дружина, яка досягла пенсійного віку, належить до непрацездатних членів сім’ї та має право пенсії у зв’язку із втратою годувальника зокрема, якщо на момент смерті чоловіка вони проживали разом", — йдеться у повідомленні.

За бажанням і у разі доцільності, вдова може перейти на пенсію у зв’язку зі втратою годувальника. Така пенсія призначається у розмірі 50% пенсії за віком померлого годувальника.

У Пенсійному фонді навели приклад 75-річної пенсіонерки, у якої пенсія 3625 грн, а пенсія її померлого чоловіка становила 6850 грн.

Якщо пенсія померлого чоловіка була нарахована в сумі 6850 грн, то вдові може належати 3425 грн (6850 грн х 50%), зазначили у фонді.

Крім того, як особа, яка досягла 75 років, жінка має право на встановлення щомісячної компенсаційної виплати до пенсії в розмірі 456 гривень.

У сумі її пенсійна виплата може становити 3 881 грн.

У цьому випадку вдові доцільно перейти з пенсії за віком на пенсію у зв’язку зі втратою годувальника.

Переказ з одного виду пенсії на другий здійснюється з дати подання заяви з відповідними документами", — зауважили у фонді.

Нагадаємо, у 2022 році українцям, які досягнуть 60 років, для виходу на пенсію потрібно мати не менше 29 років стажу, а 2023 року до цієї цифри доведеться додати ще один рік. Для пенсіонерів без достатньої кількості стажу передбачено соціальну допомогу.

Читайте також

1