Як отримати соціальну допомогу тим, хто не має права на пенсію

Соціальну допомогу платять тим. у кого недостатньо страхового стажу
Як отримати соціальну допомогу тим, хто не має права на пенсію
Гроші, пенсія, заощадження (Фото: pexels)
5 Листопада 2022, 10:16
читать на русском

У 2022 році українцям, які досягнуть 60 років, для виходу на пенсію потрібно мати не менше 29 років стажу, а 2023 року до цієї цифри доведеться додати ще один рік. Для пенсіонерів без достатньої кількості стажу передбачено соціальну допомогу.

Про це розповіли у Пенсійному фонді України.

Українські громадяни, які досягли пенсійного віку, але не мають права на пенсію через відсутність необхідного страхового стажу, можуть отримувати тимчасову допомогу у загальному сенсі соціальну пенсію. Соціальна пенсія за віком без трудового стажу перераховується кожні 6 місяців з урахуванням майнових змін та середньомісячного сукупного доходу.

Процедуру призначення грошової допомоги регламентовано Постановою КМУ № 1098 від 27.12.2017 року "Про Порядок призначення тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не отримала права на пенсійну виплату". При цьому отримати допомогу замість пенсії можуть лише ті, хто на момент оформлення соціальних виплат має щонайменше 15 років страхового стажу. Гроші виплачуватимуться до досягнення такими особами віку, з якого вони набувають права на пенсійну виплату.

Щоб отримувати тимчасову державну допомогу, людина має звернутися до органів соцзахисту населення за місцем прописки чи фактичного проживання. У разі оформлення пенсії не за пропискою потрібно додати довідку про неотримання такої допомоги в Управлінні праці та соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання.

Потрібно надати такі документи:

  • Документ, що засвідчує особу пенсіонера та його місце проживання + ІПН.
  • Довідку про страховий стаж (видається в Пенсійному фонді на запит пенсіонера — протягом 5 робочих днів).
  • Декларацію про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за останні пів року, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги.

Особам, які досягли пенсійного віку, але не мають права на пенсію, виплачується державна грошова допомога у розмірі, що становить різницю між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, та середньомісячним сукупним доходом сім’ї з розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців, але не більше 100 % прожиткового мінімуму для працездатних осіб. З 1 липня 2022 року в Україні планово збільшився розмір прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, відповідно зросла сума пов’язаних із ним одноразових виплат. До речі підвищення прожиткового мінімуму заплановано і з 1 грудня. А це означає, що розмір соціальної допомоги буде переглянуто.

Нагадаємо, цього літа матері тяжко хворих дітей отримали право на дострокову пенсію. Тепер вона призначається їм після досягнення 50 років. Також вийти на пенсію достроково можуть деякі багатодітні матері.

Читайте також

1