Перемагають республіканці: у США підраховують результати проміжних виборів до Конгресу

При цьому демократи все ж уникли великого розгрому, якого вони так боялися
Головне
Перемагають республіканці: у США підраховують результати проміжних виборів до Конгресу
Білий дім, США (Фото: getty images)
9 Листопада 2022, 11:20
читать на русском

За попередніми підсумками голосування на проміжних виборах до Конгресу США республіканці матимуть більше місць у Палаті представників, ніж демократи.

Про це повідомляє CNN.

Так, станом на сьогодні, в Сенаті - верхня палата Конгресу - у представників Республіканської партії 47 місць, що на одне більше, ніж у демократів (46) - із загальних 100 місць.

Місця в Палаті представників - нижньої палати Конгресу - отримали 192 республіканці та 167 демократів із загальних 435.

Представники Республіканської партії, як прогнозує Edison Research, забирають чотири місця демократів у Палаті представників, що на одне менше, ніж потрібно для забезпечення більшості, і таким чином, щоб отримати можливість блокувати повістку адміністрації президента Джо Байдена.

Втім, розрив може збільшитись ще більше в міру підрахунку голосів.

Депутатів до Палати представників висувають від кожного штату пропорційно до кількості населення. Склад повністю переобирається кожні два роки.

Третя частина Верхньої палати Конгресу оновлюється кожні два роки і голосування за кандидатури 35 сенаторів відбувається одночасно з виборами до Палати представників.

Республіканська партія на шляху до встановлення контролю над Палатою представників, що дозволить їм блокувати порядок денний адміністрації Байдена.

Наразі демократи контролюють Сенат 50 на 50, а віцепрезидент Камала Харріс має вирішальний голос.

Попередні результати свідчать про те, що демократи уникають "розгрому", якого побоювалися в партії, зважаючи на падіння рейтингу Байдена та розчарування виборців через інфляцію.

Остаточний результат виборів до Конгресу навряд чи буде відомий найближчим часом. Понад 46 мільйонів американців проголосували напередодні дня виборів поштою або особисто, і підрахунок цих бюлетенів займе час.

Паралельно з результатами виборів до конгресу оприлюднили дані екзитполу наступних президентських виборів. Згідно з попередніми результатами національного екзитполу, проведеного Edison Research для CNN та інших мереж новин, понад дві третини виборців, які проголосували за кандидатів у Палату представників, не хочуть, щоб президент Байден балотувався на другий термін у 2024 році.

Щодо колишнього президента Дональда Трампа, то дві третини незалежних виборців та понад 9 із 10 виборців-демократів ставляться до нього несприятливо. Трохи більш як три чверті виборців Республіканської партії мають позитивну думку.

Незалежні виборці становлять близько чверті електорату, тоді як виборці-демократи становлять приблизно одну третину, а виборці-республіканці - трохи більше ніж одну третину електорату.

Нагадаємо, з політичної точки зору ці вибори вкрай болючі для Байдена. Якщо республіканці візьмуть більшість місць, то конгрес може почати блокувати або зменшувати асигнування на програми, потрібні демократам та Білому дому. У тому числі – в Україну, про що стали регулярно заявляти республіканські лідери.

Своєю чергою, республіканці розділилися на тих, хто бачить необхідність стримувати РФ, і тих, хто надає перевагу більш ізольованій зовнішній політиці.

Тим часом про незмінність у питаннях підтримки, попри підсумки виборів, говорять і в Білому домі. Законодавці мають намір ухвалити найбільший пакет допомоги для України на $50 млрд, якого вистачило б наступного року. Проголосувати за нього можуть до вступу до повноважень нового складу Конгресу у січні 2023 року.