Переважна більшість ІТ-спеціалістів проти "Дія City" - опитування

В опитуванні взяли участь переважно досвідчені ІТ-спеціалісти
Переважна більшість ІТ-спеціалістів проти "Дія City" - опитування
Застосунок “Дія”, Михайло Федоров (фото: УНІАН)
29 Квітня 2021, 09:02
читать на русском

80% ІТ-спеціалістів висловилися проти впровадження нового податкового сервісу "Дія City", ініційованого міністерством цифрової трансформації.

Про це йдеться у результатах опитування, проведеного спільнотою розробників України Developers.Org.Ua (DOU).

Ми запустили опитування щодо Дія City. Доволі швидко зібрали близько 5600 анкет. Тож немає сенсу затягувати з результатами. Якщо коротко, то більшість ІТ-спеціалістів скептично ставиться до проєкту. Частка тих, хто підтримує його, дуже низька, - повідомили ініціатори дослідження.

За їхніми даними, 80% опитаних висловилися проти "Дія City", майже 10% не визначилися і ще 9% висловили підтримку.

В опитуванні брали участь переважно досвідчені ІТ-спеціалісти: чверть мають досвід роботи в галузі понад 10 років, ще третина — 5–10 років. Як і в середньому на ринку, половина респондентів працює в аутсорсі/аутстафі, третина — у продукті. З містами ситуація теж майже дублює ринкову: 40% мешкають у Києві, по 14% у Харкові та Львові, далі — Дніпро й Одеса (6% і 5% відповідно), - кажуть у DOU.

Читайте також

За їхніми даними, серед основних причин, чому не підтримують проєкт, найчастіше ІТ-спеціалісти обирали "Не довіряю Мінцифрі та державі" та "ІТ-індустрія розвивається, не треба нічого міняти". Ці варіанти обрали 70% респондентів. Далі йдуть погіршення умов праці та скасування ФОПів (по 40%). І десь третина переймаються, що зарплати в "Дія City" зменшаться.

Половина ІТ-спеціалістів зазначила, що за жодних умов не підтримає проєкт. Інша половина не настільки категорична: наприклад, третина респондентів готові підтримати, якщо будуть упевнені, що ІТ-компанії не змусять вступати в "Дія City" і ФОПів не скасують. Також серед іншого респонденти додавали, що хвилюються через можливе збільшення податків.

На 100% впевнені в успішній реалізації лише 21% опитаних з тих, хто підтримує введення сервісу.

Нагадаємо, за даними Мінцифри, "Дія City" — це спеціальний правовий режим для IT-індустрії, який дозволить створити в Україні найпотужніший IT-хаб у Центральній та Східній Європі.

Податкова складова — найважливіша у проєкті "Дія City". Щоб компаніям було дійсно вигідно працювати у рамках режиму, резидентам пропонуються одні з найнижчих у світі податків. ПДФО — 5% замість нинішніх 18%, ЄСВ — 22% від мінімальної зарплати, 1,5% військовий збір.

При цьому податковий режим "Дія City" дає компаніям-резидентам можливість обирати, який корпоративний податок сплачувати, — податок на прибуток (18%) чи податок на виведений капітал (ПнВК) за ставкою 9%. Для тих компаній, що зараз оптимізовують податки через схему з ФОП, податкове навантаження змінюється лише на 1,5% військового збору.

Детальніше про проєкт - за посиланням.

Раніше повідомлялося, що ІТ-спеціалісти в Україні створили петицію із закликом скасувати впровадження в Україні нового податкового сервісу. Петиція була оформлена 17 березня 2021 року Єгором Чумаковим, українським IT-фахівцем і засновником профспілки "Гільдія IT-Фахівців". 25 тисяч голосів вона зібрала 28 квітня.

Читайте також у матеріалі Парламент.UA: Додаток "Дія": які послуги у смартфоні пропонує держава та як їх отримати.