Перевірили ковідний фонд: порушень на понад 400 мільйонів

Держаудитслужба перевірила використання коштів Фонду по боротьбі з коронавірусом
Головне
Перевірили ковідний фонд: порушень на понад 400 мільйонів
Аудит (Фото: pexels)
23 Квітня 2021, 13:40
читать на русском

Державна аудиторська служба України перевірила використання коштів Спеціального фонду по боротьбі з коронавірусом у 2020 році і знайшла фінансові порушення на суму 406,8 млн грн, які призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на суму 114,4 млн грн.

Про це йдеться у відповіді Держаудитслужби на інформаційний запит видання LB.ua. 

Крім цього, служба виявила проблеми та недоліки при використанні коштів фонду, які вплинули на ефективність і результативність використання 25 млрд 624,8 млн грн.

Під час аудиту перевірили використання коштів фонду в розмірі 44 млрд 494,2 млн грн – 66,9% від загальної суми використаних коштів (66 млрд 525,3 млн грн).

Держаудитслужба зокрема встановила, що 830 процедур закупівель за кошти фонду проведено з порушеннями, у 182 випадках такі порушення вплинули на результати закупівель на загальну суму 31 млрд 846,4 млн грн.

Заходи держфінконтролю також виявили факти недотримання принципу максимальної економічності і ефективності використання коштів, через що неефективно використані кошти фонду на суму 273,5 млн грн.

Крім цього, деякі замовники не врахували, що операції з придбання окремих товарів, робіт і послуг коштом коштів фонду звільняються від сплати ПДВ, через що переплата склала 1,2 млрд грн.

Встановлено випадки неякісного виконання підрядниками умов укладених договорів. Зокрема, була завищена вартість виконаних ремонтно-будівельних робіт, що призвело до втрат фінансових ресурсів на 78,9 млн грн. Крім цього, документально не підтверджено дотримання виконавцем робіт (постачальником товарів/послуг) термінів виконання 26 договорів і не дотримані гарантії переможцями за 5 договорами.

Читайте також

В цілому відзначається, що замовники здатні ефективно здійснювати закупівлі, але в окремих випадках не було проведено належне порівняння цін на ринку при виборі контрагентів. В результаті цього були неефективно використані кошти на придбання товарів, робіт і послуг на суму 273,5 млн грн. За результатами проведених перевірок до адміністративної відповідальності притягнули 95 посадових осіб, які допустили порушення.

Нагадаємо, у квітні 2020 в бюджеті створили Фонд боротьби з коронавірусом. Спочатку його обсяг планувався на рівні 64,7 млрд гривень. Ці кошти планували направляти на першочергові та пріоритетні напрямки протидії поширенню коронавірусу. Однак у червні Верховна Рада проголосувала за зміни в держбюджет, дозволивши таким чином витрачати кошти з коронавірусного фонду на ремонт доріг.

У липні прем’єр Денис Шмигаль заявив, що Кабінет Міністрів розподілив усі 66 млрд гривень Фонду боротьби з COVID-19. 35 млрд із цієї суми використають для реконструкції, ремонту й утримання автомобільних доріг.

11 листопада Кабінет міністрів перенаправив гроші, які мали йти на будівництво доріг назад, на потреби боротьби з коронавірусом.

Про перипетії довкола коштів ковідного фонду читайте також у матеріалі Парламент.UA: Навіщо нам дороги, якими нікому буде їздити, або куди пішли гроші з "ковідного фонду" .