Перевірки ВПО у 2023 році продовжаться: пояснення Мінреінтеграції

Перевірятимуть переселенців виключно за зверненням правоохоронних органів
Важливо
Перевірки ВПО у 2023 році продовжаться: пояснення Мінреінтеграції
Українці, які залишили домівки через війну. Переселенці / Фото: t.me/Pravda_Gerashchenko
2 Січня 2023, 13:22
читать на русском

Через військове вторгнення РФ багато українців стали внутрішньо переміщеними особами (ВПО). Держава надає переселенцям грошову допомогу. В Україні планують проводити перевірки ВПО за наявності підозри на неправомірне отримання допомоги.

Очільниця Мінреінтеграції Ірина Верищук розповіла, як будуть відбуватися перевірки переселенців, які отримують виплати від держави.

Вона наголосила, що зараз масові перевірки не на часі та можуть породити дискримінаційну практику вибіркових перевірок.

"Як держава ми зобов’язані проконтролювати цільове використання коштів. Але не можемо допустити, щоб люди, які гостро потребують грошової допомоги, перебували під перевірками чи помилково цієї допомоги позбулися", – пояснила Верещук.

За її словами, коли постійно лунають повітряні тривоги люди не мусять стояти в черзі в органах соцзахисту, щоб підтвердити актуальність вказаного місця проживання.

"Маємо чітко визначити підстави, за яких допускається проведення перевірок", — сказала вона.

Зазначається, що в Україні здійснювати перевірки місць проживання ВПО будуть виключно у випадках звернення правоохоронних органів до органів соцзахисту населення при наявності підозри неправомірного отримання допомоги.

При цьому внутрішніх переселенців обов’язково повідомлятимуть про це телефонним дзвінком.

У Мінреінтеграції наголосили, що в усіх інших випадках проведення вибіркових перевірок не допускається.

У разі порушень прав, ВПО можуть залишити скаргу за номером: +38 (066) 813-62-39.

Нагадаємо, Україна та міжнародні організації підтримують людей, що постраждали від війни. Тож кожна зареєстрована внутрішньо переміщена особа може отримати виплати. Україна забезпечує виплати у розмірі 2000 грн дорослому та 3000 грн дітям і людям з інвалідністю. Також можна подати заявку на виплати від міжнародних організацій, перелік можна знайти за посиланням.

Читайте також

1