Перші результати розслідування масового розстрілу нацгвардійців у Дніпрі представили в МВС 

Мотиви стрілка правоохоронцям досі невідомі
Головне
Перші результати розслідування масового розстрілу нацгвардійців у Дніпрі представили в МВС 
Євген Єнін Фото: mvs.gov.ua
9 Лютого 2022, 11:32
читать на русском

Слідча комісія МВС, яка розслідує розстріл Артемом Рябчуком нацгвардійців у Дніпрі, представила перші результати роботи у цій справі.

Перший заступник міністра внутрішніх справ України Євгеній Єнін розповів, що представники спеціальної слідчої комісії провели анкетування особового складу частини № 3021 Національної гвардії України.:

Уже до початку ґрунтовного аналізу анкет, яке от-от розпочнеться, можу сказати, що комісією виявлено факти позастатутних відносин. Отримані матеріали будуть скеровані ближчими днями до ДБР.

Єнін наголосив, що виявлені факти позастатутних відносин не свідчать про мотиви розстрілу.

Мотиви досі невідомі нам, їх з’ясовуватиме Державне бюро розслідувань у рамках досудового розслідування, - зауважив він.

Єнін каже, що завдання службового розслідування, що проводить Міністерство внутрішніх справ - з’ясування морально-психологічного клімату в колективі, перевірка процесів добору та підготовки кадрів, дотримання порядку проходження військової служби тощо.

Ми крок за кроком встановлюємо обставини, пов’язані з відхиленням від правил та маємо вжити заходів для унеможливлення повторення подібних надзвичайних ситуацій, - повідомив заступник міністра.

Слідство встановило низку порушень порядку та організації несення служби у військовій частині. Зокрема, було порушено порядок доступу до кімнати зберігання зброї.

Також зафіксовано відсутність належного контролю за замиканням ставниці для зброї.

Також викликає питання щодо якості проведення інструктажу перед заступанням в наряд, а також нехтування медичним забезпеченням військовослужбовців. Зокрема, виявлено, що низка медикаментів в аптечці була відсутня, - розповів Єнін.

Він зазначив, що наприкінці цього тижня частина членів комісії повернеться з Дніпра для більш ґрунтовної доповіді.

Нагадаємо, вночі 27 січня 21-річний нацгвардієць з Одеської області (Рябчук Артемій Юрійович 2001 р. н.) влаштував масову стрілянину з автомата Калашникова на території Південного машинобудівного заводу - він вбив чотирьох військових та одну цивільну особу. Ще п'ятьох людей з пораненнями доправили до лікарні.

Після розстрілу Рябчук втік, однак його вдалося затримати. Артем Рябчук під час затримання у деталях розповів подробиці вбивства. Мотивом вбивці називають "дідівщину".

Читайте також

1