Затримання стрілка Артема Рябчука у Дніпрі: з’явилося відео зізнання у вбивствах

Хлопець з посмішкою розповідав, як вбивав людей
Затримання стрілка Артема Рябчука у Дніпрі: з’явилося відео зізнання у вбивствах
Затримання Рябчука Артема, який розстріляв солдатів у Дніпрі Фото: npu.gov.ua
27 Січня 2022, 13:51
читать на русском

У соцмережах опублікували відео затримання 21-річного Артема Рябчука, який вночі 27 січня влаштував стрілянину та вбив п'ятьох людей на території заводу у Дніпрі.

У Державному бюро розслідувань повідомили, що юнак здався силовикам добровільно.

Солдат Нацгвардії Артемій Рябчук, який розстріляв товаришів по службі на Південмаші, сам зв'язався з правоохоронцями та здався їм, - йдеться у повідомленні.

Заступник директора Теруправління ДБР у Полтаві Володимир Шилов сказав, що Рябчук, "перебуваючи у селі, попросив випадкову жінку зателефонувати у поліцію та повідомити про його місцезнаходження".

Також у мережі показали відео, як Рябчук розповідає про вбивства людей.

На ньому хлопець з посмішкою на обличчі каже:

Я сиджу у тривожній групі, тут у нас автомати, які зберігаються в "сторінці" - це маленький ящичок такий, яким замикається на ключ... Беру автомат... Заряджаю магазин, і стріляю в тих, хто знаходиться там в ПЗЗ (кімната, у якій зберігається зброя. - Ред.)... Там були два "срочник" та один контрактник... І один зі "срочників" зі старшого призову примудрився втекти... Я дізнався, що операторша зв'язується з частиною кожні 30 хвилин для доповіді ситуації, і щоб вона не доповіла, пальнув у неї.

Рябчук каже, що коли пішов на прохідну заводу, аби втекти звідти, чергова його не пропускала.

Я кажу їй, відкрийте ключ, треба терміново вийти. Вона: не можу, не можу, не можу. Я вистрілив їй у голову...

Солдат каже, що коли втік з території заводу, на трасі "зловив попутку", "за кермом була жінка, і вона мене підкинула до Лівого берега, після чого я спішився і пішов куди очі дивляться".

Народна депутатка Юлія Яцик (фракція "Слуга народу") розкрила можливі мотиви масового розстрілу на території ПМЗ. Вона каже, що хлопець міг стріляти з помсти.

Попередня інформація по нацгвардійцю. Два місяці тому він попередив бійку між солдатами. Повідомив керівництву. Останні не вжили жодних заходів, визнали його "стукачем" та почали з нього знущатися. Він спеціально чекав 2 місяці, щоб отримати автомат та помститись. Про вчинене не шкодує. Звичайно, це не виправдовує поведінку нацгвардійця. Однак, невжиття керівництвом жодних заходів реагування на цю подію може бути підставою для притягнення до відповідальності і інших службових осіб, - написала вона.

Нагадаємо, вночі 27 січня 21-річний нацгвардієць з Одеської області (Рябчук Артемій Юрійович 2001 р. н.) влаштував масову стрілянину з автомата Калашникова на території Південного машинобудівного заводу - він вбив чотирьох військових та одну цивільну особу. Ще п'ятьох людей з пораненнями доправили до лікарні.

Після розстрілу Рябчук втік, однак його вдалося затримати.

Читайте також

1