Трагедія у Дніпрі: реакція Зеленського, очільника МВС та коментар ДБР

Відкрито кримінальне провадження проти керівництва Нацгвардії
Важливо
Трагедія у Дніпрі: реакція Зеленського, очільника МВС та коментар ДБР
Затримання Рябчука Артема, який розстріляв солдатів у Дніпрі Фото: npu.gov.ua
27 Січня 2022, 11:49
читать на русском

У Дніпрі затримали нацгвардійця, який влаштував масовий розстріл нацгвардійців на території Південного машинобудівного заводу.

На трагедію відреагував президент Володимир Зеленський. Він висловив співчуття рідним загиблих та пообіцяв надати допомогу близьким жертв.

Президент закликав правоохоронців повідомляти про всі обставини злочину та пообіцяв зробити "обовязкові кадрові висновки".

Вбивцю вже затримано. Очікую від правоохоронців повного інформування суспільства про всі обставини злочину. Мотиви вбивці, те, як таке стало можливим, – усе має бути проаналізоване максимально детально. Обов’язкові кадрові висновки повинні бути зроблені найближчим часом, - написав він у соцмережах.

Трагічну подію прокоментував і міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

Він повідомив, що "загиблими є 5 осіб, в тому числі цивільна жінка, та ще 5 осіб є пораненими. За їх життя борються лікарі".

Міністр пообіцяв, що стрілок Артем Рябчук "буде нести найсуворішу відповідальність, передбачену законом".

Він створив комісію по вивченню обставин, які могли привести до таких дій 21-річного військовослужбовця.

Також будуть вивчатися обставини проходження Артемом Рябчуком військово медичної комісії, його психічний стан на момент видачі допуску до зброї. Після вивчення умов та обставин що призвели до трагедії будуть зроблені висновки. В тому числі кадрові, - зазначив Монастирський.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко назвав стрілка "сволотою".

Він (досьє Геращенка) повідомив, що внаслідок стрілянини, зокрема, було поранено 22-річну дівчину військовослужбовицю  Національної Гвардії. Кулі "прошили" їй коліно, плече та живіт.

Наразі хірурги лікарні Мечникова борються за її життя. Вона втратила понад три літри крові, - розповів Геращенко.

Ще один поранений також перебуває у важкому стані.

Життя інших двох поранених доставлених до лікарні Мечникова за оцінками лікарів поза небезпекою. У важкому стані також військовослужбовець НГУ доставлений до 16 міської лікарні. У нього поранення в груди у стегно та в плече, - розповів заступник глави МВС.

Він закликав усіх мешканців Дніпра "підтримати поранених Нацгвардійців та здати кров".

Тим часом у Держбюро розслідувань зазначають, що відкрили кримінальне провадження щодо службової недбалості керівництва Національної гвардії України, що призвела до трагедії на території Південного машинобудівного заводу у Дніпрі.

ДБР проводить весь комплекс заходів щодо встановлення не лише обставин злочину, а й проведе ретельне розслідування умов через які він став можливим. Потрібно виявити всі деталі, які могли призвести до трагедії, щоб унеможливити її повторення у майбутньому, - заявив директор ДБР Олексій Сухачов.

Він наголосив, що службові особи Головного управління Національної гвардії України в умовах особливого періоду "недбало ставилися до військової служби під час організації заходів охорони важливих державних об’єктів, об’єктів критичної інфраструктури, органів держвлади".

Попередня кваліфікація: недбале ставлення військової службової особи до служби, що спричинило тяжкі наслідки, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану (ч. 3 ст. 425 КК України).

Санкція статі передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до семи років.

Нагадаємо, вночі 27 січня 21-річний нацгвардієць з Одеської області (Рябчук Артемій Юрійович 2001 р. н.) влаштував масову стрілянину з автомата Калашникова на території Південного машинобудівного заводу - він вбив чотирьох військових та одну цивільну особу. Ще п'ятьох людей з пораненнями доправили до лікарні.

Після розстрілу Рябчук втік, однак його вдалося затримати.

Читайте також

1