Перші симптоми при штамі "Омікрон": як не пропустити початок захворювання

Штам "Омікрон" легше поширюється, є більш заразним, тому вища ймовірність захворіти
Перші симптоми при штамі "Омікрон": як не пропустити початок захворювання
Коронавірус, карантин, люди в захисних масках Фото: УНІАН
1 Лютого 2022, 10:23
читать на русском

Одними з перших симптомів штаму "Омікрон" є нежить, тривала закладеність носа, із якою часто не можуть впоратися судинозвужувальні препарати. Також хворі відчувають біль у горлі, часом - підвищена температура.

Про це розповіла лікарка, дитяча інфекціоністка, докторка медичних наук, професорка Оксана Виговська в інтерв'ю "Українському радіо".

Штам "Омікрон" викликає нежить, тривалу закладеність носа, із якою часто не можуть впоратися судинозвужувальні препарати. Частина хворих відчуває біль у горлі, але не такий виражений, як при штамі "Дельта". Людину також може морозити, особливо якщо при цьому нормальна або лише трохи підвищена температура – слід звернути увагу на симптом. Може бути чхання, біль у ногах, першіння в горлі, лихоманка, - заявила вона.

Лікарка додала, що інколи хворі скаржаться, наче їм щось заважає і хочеться зняти. Також людина може відчувати викривлені смак та запах. Наприклад, комусь пахне освіжувачем повітря, комусь – сирістю.

За словами Виговської, негативний експрес-тест при наявності цих симптомів може означати лише недостатню кількість вірусів на слизових оболонках, тому треба зробити ще ПЛР, особливо тим, у кого був контакт із хворими на коронавірус.

Крім того, інфекціоністка пояснила, з чим пов'язаний новий сплеск захворювання. Нова хвиля й підвищення захворюваності характерні нині для більшості країн Європи, США, вважає лікарка.

Штам "Омікрон" легше поширюється, є більш заразним, тому вища ймовірність захворіти. Нова хвиля збіглась із новорічними святкуваннями, коли люди частіше порушували соціальне дистанціювання. В Україні і в усьому світі крім "Омікрону" ще спостерігається штам "Дельта", - додала Виговська.

Нагадаємо, у Міністерстві охорони здоров'я пояснили, як діяти у разі отримання позитивного тесту на COVID-19.

Читайте також наш матеріал: "Омікрон" лютує: чи стане він домінувальним в Україні та як не захворіти

Читайте також

1