"Омікрон" лютує: чи стане він домінувальним в Україні та як не захворіти

Чи зможе Україна ефективно протистояти "Омікрону"
Ексклюзив
"Омікрон" лютує: чи стане він домінувальним в Україні та як не захворіти
Карантин, коронавірус (фото: УНІАН)

Два місяці тому в іншому куточку світу вперше виявили новий штам коронавірусу, який вчені назвали "Омікрон". Вже через кілька тижнів він опинився і в Україні. Чим цей варіант відрізняється від своїх попередників, чи став або стане домінувальним в Україні та як його не підхопити, аналізував "Парламент.UA".

Що таке "Омікрон" і коли він з’явився в Україні

Про "Омікрон" нині багато розмов попри те, що цей штам коронавірусу не є домінувальним в Україні. Станом на жовтень 2021 року 95% усіх виявлених випадків заражень COVID-19 припадали на штам "Дельта". Відтоді про зміну найпоширенішого штаму влада не повідомляла.

Варіант "Омікрон", який ще називають B.1.1.529, вперше виявили у листопаді 2021 року у Ботсвані, а потім у Південно-Африканській Республіці та Гонконгу. Він досить швидко почав поширюватися світом, має велику кількість мутацій.

Оскільки цей штам виявили лише два місяці тому, досліджень щодо його поширення, шкоди та симптомів у хворих наразі не так багато. 6 січня 2022 року у Всесвітній організації охорони здоров'я заявили: попри те, що "Омікрон" здається менш важким у порівнянні з варіантом "Дельта", особливо у вакцинованих, це не означає, що його можна вважати легкою формою коронавірусу.

Як і попередні варіанти, "Омікрон" госпіталізує та вбиває людей, – наголосили у ВООЗ. І додали, що "цунамі" коронавірусної інфекції настільки велике та швидке, що вражає системи охорони здоров'я по всьому світу.

У грудні ВООЗ прогнозувала, що найближчим часом "Омікрон" стане найпоширенішим варіантом у світі. Тож на різдвяно-новорічні свята людей просили утриматися від подорожей та масових заходів. Чи дослухалося суспільство, можна буде оцінити вже найближчим часом.

В Україні цей штам вперше виявили в ніч з 17 на 18 грудня минулого року. Вірус діагностували у людини, яка повернулася з Об'єднаних Арабських Еміратів. Після цього влада попросила українців, за можливості, уникати поїздок закордон у регіони, де циркуляція штаму "Омікрон" домінує.

Відтоді його локально почали виявляти в інших людей. Станом на 29 грудня кількість виявлених випадків "Омікрону" в Україні зросла до шести. Більшість із них пов’язані з перебуванням за кордоном, а решта – із контактами з інфікованою людиною. Серед країн, куди виїжджали люди, – Німеччина, Польща, ОАЕ. Наразі це останні відомі дані поширення цього варіанту в Україні.

Читайте також

Яка нині ситуація з коронавірусом і чи відчувся вплив "Омікрону"

Попри прогнози влади, наразі говорити про різке збільшення захворюваності на коронавірус на тлі поширення "Омікрону" зарано. У січні добова кількість виявлених хворих не перевалювала за 7500 випадків. Для порівняння, у пік поширення "Дельти" за добу виявляли від 20 до 30 тисяч випадків COVID-19. Водночас варто врахувати зменшення кількості добових тестувань на коронавірус на тлі новорічних і різдвяних свят.

Українська влада прогнозує зростання захворюваності на коронавірус, що зумовлено новим штамом "Омікрон", з другої половини січня і в лютому 2022 року. Заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв’ю "Суспільному" казав, що спалахи COVID-19, які реєструються в Європі, в Україну приходять через один-два місяці після того, як вони досягли піку там. За його словами, зараз в Україні ще завершується попередня хвиля, спричинена "Дельтою".

Коронавірус

Коронавірус Фото автора Anna Shvets з Pexels

Хоча при перетині кордону люди проходили тестування, після прибуття в Україну в них починалися симптоми, і при повторному тестуванні вони все ж таки отримували позитивний результат. Штам "Омікрон" швидше передається, більше людей може бути інфіковано, а інкубаційний період хвороби скорочений, – казав Кузін.

Попередні дослідження вказують на те, що дводозові схеми вакцинації, які запровадили країни, в тому числі Україна, мають дещо нижчу ефективність проти "Омікрону" – десь на 30% – стосовно запобігання тяжким наслідкам, якщо порівнювати з іншими варіантами, казав керівник відділу імунізації Центру громадського здоров'я МОЗ Олександр Заїка в інтерв’ю DW. За його словами, це стосується всіх зареєстрованих в Україні вакцин – як інактивованих, так і вакцин на основі мРНК.

Попри невтішні прогнози, деякі експерти кажуть, що варіант коронавірусу "Омікрон" в Україні активно розвинеться, після чого також активно піде на спад. Так, докторка медичних наук, головна спеціалістка МОЗ за спеціальністю "Епідеміологія" Наталія Виноград в етері телеканалу "Дом" стверджувала, що досвід інших країн, куди вже щонайменше місяць тому прийшов цей штам, українські медики можуть використати у своїх прогнозах. 

Сподіватимемося, що у нас будуть ті самі тенденції. У нас буде, звісно, дуже велика кількість захворювань, що одномоментно виникають. Адже цьому вірусу властива дуже висока контагіозність (заразливість – ред.). Це буде як шторм, розумієте? Відразу дуже багато, але це швидко мине, – пояснила експертка.

За її словами, попри контагіозність, "Омікрон" не викликає важкого постковідного синдрому, а також має легший перебіг, ніж інші варіанти коронавірусу. Тому вона прогнозує меншу кількість смертей. 

Як влада реагує на появу "Омікрону" та як не захворіти

Запобігання тяжким формам перебігу коронавірусної хвороби, викликаної "Омікроном", є введення бустерної дози вакцини, стверджував Олександр Заїка. При чому Україна зараз запроваджує цей механізм і для тих українців, які отримали однодозну вакцину Janssen від Johnson & Johnson, і для тих, хто щепився дводозними вакцинами. 

Так, після появи нового штаму українська влада за прикладом Європи почала думати над впровадженням бустера. Спершу запустила додаткову дозу – для кращого захисту людей, які через стан свого здоров’я отримують нижчу ефективність вакцин, якщо порівняти з іншими. 

Відтак на початку січня у МОЗ анонсували, що вже незабаром в Україні колотимуть бустерні (ревакцинальні) дози, щоб посилити імунну відповідь/ефективність вакцини, яка згодом знижується. Спершу планували вводити їх лише людям, старшим за 60 років. Та вже з 6 січня  бустерні щеплення схвалили для всіх дорослих.

Є велика ймовірність, що "Омікрон" далеко не останній штам вірусу, й  українцям вже час це зрозуміти, сказав у коментарі "Парламент.UA" резидент "Кабінету експертів" громадського руху "Всі разом!" Євген Савісько. Це ж стосується і карантинних обмежень, які найближчим часом нікуди не зникнуть. 

Варто самим подбати про свій захист. Ніхто інший цього не зробить. Вакцинація, дотримання соціальної дистанції, уникнення непотрібних контактів, якомога менше користування громадським транспортом, частіше пересування пішки або на велосипедах, ретельне мити рук з милом, користування антисептиками – ось лише деякі заходи, що допоможуть зменшити ризики. І головне – думати позитивно і вірити, що настане час, коли знімуть майже всі карантинні обмеження, – сказав експерт.

Читайте також

1