"Омікрон" може призвести до нового спалаху захворюваності на ковід в Україні

Нова хвиля коронавірусу очікується з другої половини січня і в лютому
"Омікрон" може призвести до нового спалаху захворюваності на ковід в Україні
Коронавірус, карантин фото: pexels
4 Січня 2022, 16:09
читать на русском

Штам коронавірусу "омікрон" швидше передається, тому більше людей може бути інфіковано, також інкубаційний період хвороби скорочений.

Про це розповів головний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв'ю Українському радіо.

За його словами, у МОЗ прогнозують, що з другої половини січня і в лютому буде спостерігатися підвищення рівня захворюваності на коронавірусну інфекцію, яка, скоріш за все, вже буде викликана новим штамом "Омікрон".

Представник МОЗу зазначив, що за клінічними даними інфікування штамом "Омікрон" призводить до легшого перебігу хвороби, аніж при штамі "дельта". Проте цей штам передається набагато швидше, ніж "дельта": швидкість його передачі зростає майже в третину.

Й звичайно, що люди із супутніми неінфекційними хворобами, імунокомпроментовані люди потрапляють в більшому відсотку випадків в лікарняні заклади, враховуючи важкий перебіг коронавірусної інфекції, - каже Кузін.

Лікар зазначив, що ефективність повного курсу вакцинації при штамі "Омікрон" також дещо знижується: відсоток зниження зараз складає біля 30 %. Проте бустерна доза може бути застосована для того, щоб підняти цей відсоток, скоротити його до 50 %.

Нагадаємо, що у Міністерстві охорони здоров'я дали п'ять рекомендацій українцям через поширення нового штаму коронавірусу "Омікрон". 

Читайте також