У МОЗ дали п'ять рекомендацій для українців через новий штам "Омікрон"

Людина може вберегти не лише себе, але й оточення
Головне
У МОЗ дали п'ять рекомендацій для українців через новий штам "Омікрон"
Коронавірус, карантин, люди в захисних масках Фото: УНІАН
20 Грудня 2021, 12:51
читать на русском

У Міністерстві охорони здоров'я дали п'ять рекомендацій українцям через поширення нового штаму коронавірусу "Омікрон".

Про це розповів міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко на брифінгу у понеділок, 20 грудня.

За його словами, зменшення ризику поширення COVID-19 - це не питання випадку, це питання свідомого вибору. Якщо людина буде виконувати наступні п'ять рекомендацій, то новорічні та різдвяні свята стануть безпечнішими та радісними.

Рекомендація №1. Швидше вакцинуватись

Ляшко наголосив на необхідності якомога швидшого проходження курсу вакцинації від коронавірусу. Оскільки це допоможе отримати захист від тяжкого перебігу хвороби та запобігти летальним наслідкам.

Особливо важливо отримати щеплення проти COVID-19 для груп ризику, зокрема людям віком 60+ і тим, у кого супутні захворювання.

Рекомендація №2. Застосовувати профілактичні заходи

Глава МОЗ зазначив, що потрібно застосовувати заходи індивідуального захисту, аби захистити своє здоров'я та запобігти введенню жорстких карантинних заходів. Своєю чергою вакцинація в комплексі з іншими доступними заходами профілактики дозволить контролювати поширення вірусу та жити нормальним життям. Це також допоможе не вводити масштабний локдаун.

Які заходи профілактики рекомендують у ВООЗ та МОЗ:

  • Одягати захисну маску у закритих приміщеннях та скупченні людей.
  • Соціальна дистанція з людьми в 1 метр.
  • Провітрювати приміщення, відчиняти двері або вікна.
  • Уникати закритих, тісних приміщень і скупчення людей.
  • Регулярно мити руки та дезінфікувати.
  • При чханні та кашлі прикривати рот і ніс зігнутим ліктем.

Рекомендація №3. Зустрічі проводити на відкритому повітрі

У МОЗ рекомендували проводити зустрічі якомога безпечніше, оскільки в приміщенні гарні умови для поширення вірусів.

При можливості, зустрічі і святкові заходи з людьми, з якими ви не живете постійно, проводити на відкритому повітрі, - уточнив Ляшко.

Рекомендація №4. Утриматись від подорожей, але не всім

Людям з груп ризику варто відмовитись від поїздок за кордон через поширення COVID-19, зокрема його нового штаму "Омікрон".

Всім, хто відчуває слабкість, не пройшов повний курс вакцинації або не має даних про перенесену коронавірусну хворобу, і належить до групи ризику тяжкого перебігу ковід, включаючи людей старше 60 років та людей з хронічними хворобами, ми рекомендуємо відкласти подорожі в регіони де фіксується високий рівень поширення коронавірусу, - сказав глава МОЗ.

Рекомендація №5. Отримувати інформацію з надійних джерел

МОЗ радить українцям отримувати інформацію з надійних джерел. Оскільки дезінформація створює загрозу життю та здоров'ю людей, а також заважає ухвалювати правильні рішення.

Нагадаємо, що секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов прогнозує, що нова хвиля коронавірусу накриє Україну в лютому 2022 року. Йдеться про поширення штаму "Омікрон".

Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Гебреісус заявив, що новий штам хвороби COVID-19 "Омікрон" зафіксували вже у 77 країнах.

Читайте також