Перший цього року смертний вирок винесений судом у Білорусі

Чоловіка стратять за вбивство двох пенсіонерів
Перший цього року смертний вирок винесений судом у Білорусі
Оголошення смертного вироку Віктору Скрундзику Фото: правозахисний центр “Весна”
15 Січня 2021, 15:24
читать на русском

У Слуцьку (Білорусь) Мінський обласний суд засудив Віктора Скрундіка до смертної кари за вбивство двох пенсіонерів та замах на вбивство 85-річної жінки.

Як повідомляє білоруський правозахисний центр "Весна", Скрундіку було призначено "смертну кару - розстріл".

Двом спільникам вбивці присудили 18 років позбавлення волі з відбуванням у колонії посиленого режиму, 22 роки колонії посиленого режиму. А третьому фігуранту справи суд призначив рік виправних робіт з виплатою 10% заробітку.

У практиці винесення смертних вироків у Білорусі це рідкісне явище, коли колегія Верховного суду скасовує раніше призначений вирок і повертає справу на новий розгляд, - зазначають у "Весні".

Читайте також

Нагадаємо, 30 червня 2020 року колегія Верховного суду з кримінальних справ скасувала смертний вирок Віктору Скрундіку та інші вироки у цій справі. Кримінальну справу було направлено до Мінського обласного суду на новий розгляд. Розгляд справи розпочався 7 вересня, але 12 жовтня, коли в суді мали прозвучати останні слова обвинуваченого, судовий розгляд кілька разів переносився через COVID-19.

У своєму останньому слові на повторному процесі 11 січня Віктор Скрундік сказав, що він шкодує про скоєне та вибачився перед родичами загиблих.

Він наголосив, що на момент підпалу не знав, що жертви ще живі. Дізнавшись, що його співучасник не задушив одного з чоловіків, а лише знепритомнів, Скрундік негайно попросив зателефонувати в МНС, а потім двічі намагався залізти в будинок, щоб врятувати чоловіка, але співробітники МНС не допустили його.

Нагадаємо, засудженого до смертної кари Скрундіка та його спільників звинуватили у вбивстві 79-річного та 94-річного пенсіонерів та спробі вбивства 85-річної жінки.